Ölmevalla Gård Anno 1880

Patrik Henningsson
ansvarig mäklare
Fastighetsmäklare, Partner
0709-16 22 68 patrik.henningsson@lundin.se

Med Lundin Fastighetsbyrå får du en lokal mäklartjänst där vi känner området väl och har många köpklara spekulanter i Lundin Köparregister.

Exklusivt

Minas väg 55

Åsa

Kortfakta

Pris/Bud:
13 000 000 kr
Rum:
10 rum
Boarea:
ca 335 kvm
Biarea:
ca 114 kvm
Byggår:
1880
Tomtarea:
ca 9 412 kvm
Adress:
Minas väg 55,
439 51 ÅSA
Fastighetskarta
Fastighetskarta

Beskrivning

Med unikt läge och underbar utsikt över Kungsbackafjorden ligger denna pampiga herrgård anno 1880. Den vackra huvudbyggnaden med många välbevarade originaldetaljer erbjuder 335 kvm på två plan. Dessutom inredningsbar vind och praktiskt källarplan. Här finner man storslagna sällskapsytor med flera rum i följd. Rummen karaktäriseras av generös takhöjd och välbevarade originaldetaljer som fiskbensmönstrad parkett, vackra spegeldörrar, takrosetter och spröjsade fönster. Byggnaden har nyligen renoverats, bla. två nya badrum och ett stort herrgårdskök, till ett mycket gott skick med påkostade och stilfulla materialval. Byggnaden har en vacker uppfart och omges av en parkliknande trädgård på ca 1ha med ett flertal frukträd, porlande bäck med kräftor samt öring. Utöver huvudbyggnaden finns en sidobyggnad på ca 114 kvm plus en stor altan och utespa med havsvy. Närhet till Åsa station, ca 5 min, med pendelparkering och E6:an med norr eller söder utfart, ca 10 min, gör att man mycket snabbt tar sig till Göteborg. En perfekt bostad för den som söker ett lantligt och representativt boende. Passar utmärkt för generationsboende eller att kombinera bostad och företag.


När man rundat Ölmevalla vackra stenkyrka slås man genast av vyn över den ståtliga gården med sin pampiga uppfart och parkliknande omgivning. En vacker dubbel järngrind bjuder in till den grusade uppfarten som slutar i en klassisk rundel framför den imponerande entrén med kolonner och dubbeldörr.

Gården är omgiven av magnifika träd, bok, lind och ask. Tomten avgränsas genom en vacker stenmur mot den gamla kyrkogården, som nu är ett fornminne, som underhålles av kyrkan. En bäck sträcker sig genom fastighetens nordöstra begränsning och utgör en naturlig inramning av tomten som bl.a omfattar en fruktträdgård med äpple, päron, körsbärs och plommonträd.


Entréplan:
Entréplanet karaktäriseras av inbjudande och spatiösa sällskapsrum med tidstypiska detaljer och generös takhöjd.
En stor och luftig hall med många fina originaldetaljer välkomnar. Här finns en gästtoalett i anslutning. En stilfull, svängd trätrappa leder upp till övervåningen.

Den stora salongen med fungerande öppen spis är avdelad med pelare som ger elegant karaktär till rummet. Vacker stavparkett med fris, takrosett och dubbla spegeldörrar mot matsalen fulländar upplevelsen. Även matsalen har fiskbensmönstrad parkett och takrosett. Stora fönsterpartier i tre väderstreck ger ett fantastiskt ljusinsläpp och bjuder på havsutsikt.

Innanför vardagsrummet ligger biblioteket med tillhörande kylt vinrum fd arkiv, inbyggda skåp, väggfasta hyllor och en separat inbjudande groventré. Många spännande originaldetaljer minner om gångna tider.

Från hallen leder en serveringsgång till ett helt nyrenoverat kök i herrgårdsstil med påkostade materialval. Här finns gott om förvaring, generösa arbetsytor och plats för stort matbord vid det vackra fönstret med utsikt mot bäcken.

Mitt för köket finns ett mindre sovrum med liten klädkammare. Trägolv och vitmålad pärlspånt i taket. Ett rofyllt rum med utsikt över fjorden.


Övre plan:
Övervåningen nås dels genom trappan från hallen och dels genom en trappa från serveringsgången.

Här finns ytterligare ett vackert sällskapsrum med utgång till en stor balkong i västerläge där solnedgången kan avnjutas under sköna sommarkvällar.

Sammanlagt finns det tre sovrum på detta plan varav två är stora nog att rymma dubbelsäng. Två fantastiska klädkammare i anslutning.

På detta plan finns också ett stort badrum och ett mindre gästbadrum som är helt nyrenoverade med påkostade materialval.

Från den inre hallen leder en trappa upp till vinden som har utmärkta förvaringsutrymmen.

Information Ekonomi

Pris/Bud: 13 000 000 kr

Taxeringsvärde: Taxeringsvärdet är 2 781 000 kr varav byggnadsvärde 1 851 000 kr (fastställt 2018). 220, Småhusenhet, bebyggd.

Driftkostnad: Summa driftkostnader: 43 265 kr/år fördelat enligt följande:
Uppvärmning 27 932 kr/år, försäkring 7 500 kr/år, vatten/avlopp 750 kr/år, renhållning 2 000 kr/år, hushållsel 3 083 kr/år, och samfällighet 2 000 kr/år.
Riktvärde.

Fastighetsskatt: 8 349 kr/år.

Pantbrev: För information om pantbrev, kontakta ansvarig mäklare.

Servitut, planbestämmelser m m: Rättigheter-last: Last: Avtalsservitut: Brunn, 1384IM-08/16927.1
Last: Officialservitut Vattentäkt, 1384-00/202.1.
Inskrivna servitut/Övriga gravationer: Avtalsservitut Brunn.
Gemensamhetsanläggning: Gemensamhetsanläggning: Kungsbacka Boberg GA:5, Gemensamhetsanläggning: Kungsbacka Boberg GA:6, Gemensamhetsanläggning: Kungsbacka Boberg GA:7.
Planbestämmelser: Fornlämning (1 st).

Information Bostad

Fastighetsbeteckning: Ölmevalla Prästgård 1:8.

Byggnadstyp: Friliggande villa. 2 plan med källare och vind.

Besiktigad: Ja.

Byggår: 1880.

Storlek: Boarea ca 335 m², biarea ca 114 m². Areauppgifter enligt säljare. 10 rum, varav 6-7 sovrum.

Byggnadssätt: Grundmur: Natursten. Grund: Källare och krypgrund. Stomme: Trä. Bjälklag: Trä. Fasad: Trä. Takbeklädnad: Tegel. Fönster: Original 2-glasfönster o stilenliga 3-glasfönster.
Kommunalt vatten och avlopp samt egen brunn för bevattning.

Ventilation: Nyinstallerat ventilationssystem.

Uppvärmning och el: Uppvärmningssystem: Luft vatten värmepump.

Energideklaration: Energiprestanda 66 kWh/m² år.
Status: Energideklaration senast utförd 2016-03-03.

TV- och internetanslutning: Internet: Adsl.

Tomt: Tomtarea 9 412 m².

Planritning