Penthouse, huskänsla på taket mitt i staden försäljning under våren

Patrik Henningsson
ansvarig mäklare

Lundin Innerstaden

Med Lundin Innerstaden får du en lokal mäklartjänst där vi känner området väl och har många köpklara spekulanter i Lundin Köparregister.

Olivedalsgatan 23

Linnéstaden

Kortfakta

Pris/Bud:
7 250 000 kr
Avgift:
4 228 kr/mån
Rum:
3 rum
Boarea:
ca 91 kvm
Våning:
6/6, hiss
Byggår:
1911
Adress:
Olivedalsgatan 23,
413 10 Göteborg

Beskrivning

PENTHOUSE, HUSKÄNSLA PÅ TAKET MITT I STADEN
Upplevelsen är att bo i ett eget hus med panoramautsikt över hustaken. Du bor högst upp med hiss. Det är tyst då penthouse har tre ytterväggar, tjockt och massivt golv samt gränsar till yttertaket. Skillnaden till att bo i ett eget hus är att du här bor mitt i staden och att det gemensamma underhållet sköts av föreningen. Det är ljust då det finns tre takfönster och två glasade dörrar till takterrassen med eftermiddagssol. Här har du utrymme för avkoppling, fest och aktiviteter.

Rumsbeskrivning: Lägenheten planeras att visas och säljas under våren 2019. För dig som är särskilt intresserade kan personlig visning göras redan nu.

Mot grannfastigheten finns en original tegelvägg från 1911 med en vitslammad murstock och öppen spis. Övriga väggar är vitmålade eller vitslammade. Brasan i den öppna spisen ger lugn och välbefinnande under ruggiga höst- och vinterkvällar. En eldriven frånluftsfläkt ser till att det är lagom drag i spisen. De öppna ytorna gör det enkelt att gruppera om möbleringen. Enhetlig askparkett finns i alla rum. Det är högt i taket, som mest typ 3 meter och minst 2 meter.

Köket ligger i centrum där ena sidan av den längsgående bänkskivan är bardisk för exempelvis frukost eller för gästerna som kan sitta där och smutta på en drink medan kvällens middag blir klar. Köksskåpen är glasade för att släppa igenom ljus från båda sidorna. Italienska granitskivor finns runt arbetsytorna.

Det finns ett mastersovrum och ett ytterligare sovrum. I anslutning till detta sovrum finns en walk in closet. Sovrummet har använts som tonårsrum, gästrum och nu senast som kontor.

Badrummet är stort, lite spaliknade med Tylö bastu och glasad duschkabin. Högt i tak med takfönster. Separat toalettrum. Enhetlig italiensk granit på väggar och golv.

På bottenplanet i huset finns tvättstugan. Hobbyverkstaden har plats för enklare reparationer och underhåll av cyklar mm. Ute på den lummiga gården finns olika sittgrupper, eldstad, lekplats och cykelparkeringar.

Till Slottsskogen är det bara 200 meter. Här kan man flanera eller motionera och njuta av lummig växtlighet och öppna gräsytor.

Kommunikationerna i området är mycket goda med Olivedalsgatans hållplatser där alla spårvagnar stannar, Linnéplatsen och Järntorget som knutpunkter.

Information Ekonomi

Pris/Bud: 7 250 000 kr

Avgift: 4 228 kr/mån. I avgiften ingår värme, vatten och kabel-TV. Andel i föreningen är 7,5%.

Information Bostad

Typ: Bostadsrättslägenhet.

Lägenhetsnummer: 1602.

Våningsplan: Våningsplan 6 av 6, hiss finns.

Byggår: 1911.

Storlek: 3 rum och kök, varav 1-2 sovrum. Boarea ca 91 m².

Uppvärmning: Fjärrvärme.

Ventilation: Mekanisk frånluft.

Uteplats: Takterrass i anslutning till vardagsrum med glasade dubbeldörrar, lugnt läge och kvällssol.

Bilplats: Boendeparkering eller garage i något av de två privata parkeringshusen i kvarteret.

Övriga byggnader: Cykelförråd, tvättstuga och hobbyverkstad.

Övrigt: Ingår källarförråd.

Information Förening

Förening: Bostadsrättsföreningen Vega 7.
Föreningen tillåter delat ägande: Ej angiven.

Allmänt om föreningen: Förening
Brf Vega 7
Huset på fastigheten nr 7 i 8:e kvarteret Vega i Olivedal byggdes 1911 efter ritningar av Davy W. Stenfeldts Arkitektbyrå i den för tiden rådande jugendstilen - den lite stramare varianten som är typisk för Göteborg.

Fram till 1976 fungerade huset som hyresfastighet. Det året övertogs huset av ett kommanditbolag som de boende i huset bildat. 1986 bildades en bostadsrättsförening i huset - Brf Vega 7 - som tog över ägandet av huset och tomten i samband med att en relativt genomgripande upprustning och ombyggnad genomfördes. Ombyggnaden stod färdig 1988 och året efter belönades huset med ett hederspris ur Per & Alma Olssons fond för god ombyggnad. Huset har ett högt kulturhistoriskt värde och är utpekat som särskilt värdefullt i "Bevaringsprogram för kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Göteborg".

Bostadsrättsföreningen Vega 7 är en trygg och mysig förening med medlemmar som trivs och bor kvar under en lång tid. Föreningen förvärvade fastigheten Olivedal 8:7 år 1987 med adress Olivedalsgatan 23. Fastigheten utgör ett flerbostadshus i 6 våningsplan med vacker fasad som smyckats tidsenligt i jugendstil med ornament, listverk, balkonger och tjusiga fönster. Föreningen består av 12 lägenheter som är upplåtna med bostadsrätt och 2 lokaler i markplan med hyresrätt. Byggnadens totala boyta är ca 1 182 kvm och lokalyta 121 kvm. Föreningen är med i Wega Samfällighet, vilket innebär tillgång till hela innergården och gemensam källsortering för kvarteret. Föreningen sköter den ekonomiska och tekniska förvaltningen. Föreningen är ansluten till Bostadsrätterna (f.d. SBC) som medlem.

Föreningens ekonomi: Föreningens ekonomi
Brf Vega 7 är en gammal förening med god ekonomi. Föreningen har 2 lokaler som står för ca 15 % av intäkterna. Föreningen har en total belåning om ca 6,72 msek uppdelat på tre lån med olika bindningstider. Belåningen uppgår till ca 5 700 kr/kvm bostadsrättsyta. Det gynnsamma ränteläget under senare år har sänkt föreningens räntekostnader. Föreningen amorterar varje år. Föreningens avgiftsnivå har varit fast sedan år 2004 och föreningen strävar efter att ha en stabil och jämn avgiftsnivå. Under 2012 sänkte föreningen avgifterna med 10 %. Inga planerade avgiftshöjningar eller sänkningar finns i dagsläget.

Kommande/gjorda renoveringar: Renoveringar
Fastigheten är i mycket gott skick där en stor ROT-renovering genomfördes år 1987-89 med bl.a stambyte, fönsterrenovering, installation hiss och nybyggnation av Penthouse ritad av Kvarnströms arkitektbyrå som senare har utvecklats av nuvarande ägare från grundkonceptet. Föreningen fick ett hedersomnämnande för god byggnadskonst vid ombyggnationen, då husets ursprungliga utformning och karaktär varsamt bevarades. Föreningen jobbar aktivt med att hålla huset i bra skick. Styrelsen följer föreningens underhållsplan av byggnaden. Detta innebär också att åtgärder vid behov görs omgående för att undvika större kostnader senare. Det finns bara 12 bostadsrätter i huset vilket förenklar kommunikationen.

Planritning

Counter