PENTHOUSE, VILLAKÄNSLA PÅ TAKET MITT I STADEN

Patrik Henningsson
ansvarig mäklare
Fastighetsmäklare, Partner
0709-16 22 68 patrik.henningsson@lundin.se

Lundin Innerstaden

Med Lundin Innerstaden får du en lokal mäklartjänst där vi känner området väl och har många köpklara spekulanter i Lundin Köparregister.

Olivedalsgatan 23

Linnéstaden

Kortfakta

Pris/Bud:
5 850 000 kr
Avgift:
4 228 kr/mån
Rum:
3 rum
Boarea:
ca 91 kvm
Våning:
6/6, hiss
Byggår:
1911
Adress:
Olivedalsgatan 23,
413 10 Göteborg

Beskrivning

PENTHOUSE, VILLAKÄNSLA PÅ TAKET MITT I STADEN

Upplevelsen är att bo i sin villa med panoramautsikt över hustaken. Du bor högst upp med hiss. Det är tyst då penthouse har tre ytterväggar, tjockt och massivt golv samt gränsar till yttertaket. Skillnaden till att bo i en villa är att du här bor mitt i staden och att det gemensamma underhållet sköts av föreningen. Lägenheten är genomgående från gård till gata. Det är ljust då det finns tre takfönster och två glasade dörrar till takterrassen med eftermiddagssol. Här har du utrymme för avkoppling, fest och aktiviteter.

Byggnaden är ett prisbelönt sekelskifteshus med 12 lägenheter. Med denna inramning ligger penthouse högst upp i skandinavisk design ritad av Kvarnströms Arkitektbyrå. I vardagsrummet finns den öppna spisen med en brasa som ger lugn och välbefinnande under ruggiga höst- och vinterkvällar. Veden är travad och färdigtorkad. De öppna ytorna gör det enkelt att gruppera om möbleringen. Säljaren har tagit det ett steg längre och satt hjul på möblerna i vardagsrummet.

Enhetlig askparkett finns i alla rum. Det är högt till tak, som mest ca 3 meter och minst ca 2 meter. Ena långsidan har en tegelröd yttervägg från 1911 med en vitslammad murstock och öppen spis. Övriga väggar är vitmålade eller vitslammade.

-:
Köksön är lägenhetens centrum. Den ena sidan är bardisk för exempelvis frukost eller för gäster som kan sitta där och smutta på en drink medan kvällens middag blir klar. Köksön är anpassad så att ”kocken” får rätt höjd på sin arbetsyta samtidigt som gästerna bekvämt kan sitta på barpallar i full höjd. Köksskåpen är glasade för att släppa igenom ljus från båda sidorna. Över köksön finns ett takfönster. Italienska granitskivor omger arbetsytorna.

Matsalen ger god plats för åtta middagsgäster. Ljusinsläpp finns från dubbelfönster. I biblioteket finns utrymme för läsfåtöljer och fri yta för olika aktiviteter. Här kan man till exempel göra morgongymnastik eller arbeta med projekt som kräver lite extra.

Mastersovrummet ger plats för allt som behövs och har två garderober. Det finns direkt ingång till badrummet. I ett ytterligare sovrum finns en walk-in-closet. En av väggarna i detta sovrum är vitslammad och en annan är ljusblått brädfodrad. Rummet har använts som tonårsrum, gästrum och kontor eller som nu, en kombination. Även detta sovrum har passage direkt till badrummet.

Badrummet är stort, lite spaliknade med Tylö bastu och glasad duschkabin. Du kan välja mellan ångbastu och torrbastu. Högt i tak med takfönster. Separat toalettrum. Enhetlig italiensk granit på väggar och golv. Badrummet har två spegelskåp för linne och kläder och toalettrummet har en garderob för annan förvaring.

På bottenplanet i huset ligger tvättstugan. I hobbyverkstaden intill finns plats för reparationer, underhåll och skötsel av cyklar mm. Huset har ett eget låst och uppvärmt cykelförråd. I bottenvåningen finns det två affärslokaler. I källaren har varje lägenhet låsta källarförråd. Genom samfälligheten ansvarar trädgårdsmästare för den gröna och lummiga kvartersgården med olika sittgrupper, blomsterarrangemang, eldstad, lekplats och cykelparkeringar. Cykelhusen har sedumtak där det växer gräs och örter. Mitt på gården står en väldig kastanj som sannolikt är lika gammal som huset. Här finns gott om roliga ytor för barn att leka på. På vintern är det skottat och sandat på gångarna och barnen åker på tefat i backarna.

Kvarteret och föreningen har fått sitt namn efter Nordenskiölds skepp Vega, när han upptäckte Nordostpassagen 1878. En minnessten är rest för Nordenskiöld på kvartersgården.

Olivedalsgatan 23 byggdes 1911 efter ritningar av Davy W. Stenfeldts Arkitektbyrå i jugend, Göteborgsk stil. År 1976 köptes huset av hyresgästerna som bildade ett kommanditbolag vilken ombildades 1986 till bostadsrättsföring. En omfattande och varsam ombyggnad genomfördes. Så varsam att byggnaden fick hederspris ur Per & Alma Olssons fond för god ombyggnad. Diplomet hänger i huset entré tillsammans med 1911 års ritningar.

Föreningen på Olivedalsgatan 23 hade 100 års jubileum för huset för några år sedan. Huset kan säkert bli minst 200 år till. Detta är tal som inte kan jämföras med moderna hus.
Huset har en uppdaterad underhållsplan. Det viktiga är en engagerad och kunnig styrelse och alerta medlemmar som tar ansvar för att huset sköts på ett långsiktigt hållbart vis. För medlemmarna är detta en stor trygghet. En god ekonomisk skötsel är också en förutsättning för hållbarhet.
Avgifterna till föreningen sänktes för tio år sedan och har sedan dess varit oförändrade samtidigt som planerat underhåll, nyinvesteringar och reparationer genomförts i oförminskad omfattning.

I Olivedal finns historia och kultur som saknas i nybyggda stadsdelar. Detta är en historia som också kan bli din. Stadsdelen Olivedal i Linnéstaden har fått sitt namn efter herrgården Olivedahl som låg vid nuvarande Olivedalsgatan 20. Herrgården fick sin tur namnet efter Olivia Melin som var dotter på herrgården. Hennes föräldrar levde här vid sekelskiftet 1700 – 1800 talet. Skansen Kronan stod klar 1641 och är en samlande kulturhistorisk symbol. Carl Von Linné besökte stadsdelen 1746 vilket blev anledningen till att Linnégatan uppkallades efter honom. Linnéstaden har stor charm och stark karaktär och är en av Göteborgs äldsta stadsdelar. Bebyggelsen härstammar främst från början av förra sekelskiftet. Pampiga stenhus, mäktiga trädalléer och nivåskillnader karaktäriserar stadsdelen. Viktoriahuset hör till Olivedal och byggdes 1875.
Till Slottsskogen är det bara 200 meter från Olivedalsgatan.

Slottsskogen tillhörde under medeltiden Älvsborgs slott. August Kobb, grosshandlare och kommunpolitiker var skaparen av det gröna Göteborg och en av grundarna av det moderna Slottsskogen inför öppnandet 1876. Stadsfullmäktige anslog till en början 38 000 kronor för anläggning av parken.

I Slottsskogen, vår trädgård kan du flanera, motionera och njuta av lummig växtlighet och öppna gräsytor. Det är enkelt att besöka parkens restauranger, caféer, Naturhistoriska museet, barnens zoo, lekplatsen Plikta, Slottsskogsobservatoriet, säldammen och Azaleadalen. Slottsskogen är också känt för sina arrangemang inom sport, kultur, festivaler och sommarunderhållning. Strax intill ligger Botaniska Trädgården med Naturreservatet Änggårdsbergen. Vi som bor här ser Slottsskogen som vår trädgård som vi har till låns. Det sägs att de som bor här sällan åker till stan

För barnfamiljen finns gott om förskolor och skolor att välja mellan och för studenten ligger flera av universitetets institutioner på nära håll. Vårdcentral, apotek och gym finns i de närmaste kvarteren vid Olivedalsgatan. Till Haga och Järntorget är det typ 900 m. Linnégatan med alla sina tvärgator är känt för sina festivaler, caféer, restauranger, uteserveringar och ett myller av småbutiker. Bara på Olivedalsgatan finns ett 20-tal. Linnéstaden har biografer, teatrar, dansteater och en musikscen samt egen saluhall och badhus.

Vid Olivedalsgatans hållplatser stannar tre spårvagnar och vid Linnéplatsen dessutom fem busslinjer. Järntorget är en större knutpunkt för kollektivtrafik. På Olivedalsgatan finns trafikkontorets gatuparkering och i kvarteren flera privata garage.

Information Ekonomi

Pris/Bud: 5 850 000 kr

Avgift: 4 228 kr/mån. I avgiften ingår värme, vatten och kabel-TV. Andel i föreningen är 7,5%.

Information Bostad

Typ: Bostadsrättslägenhet.

Lägenhetsnummer: 1602.

Våningsplan: Våningsplan 6 av 6, hiss finns. Våningsplan 6 av 6. Högst upp i huset.

Byggår: 1911.

Storlek: 3 rum och kök, varav 1-2 sovrum. Boarea ca 91 m².

Uppvärmning: Fjärrvärme.

Ventilation: Mekanisk frånluft.

TV- och internetanslutning: TV: COM Hem TiVo Mellan med 30 Tv-kanaler varav två HD kanaler.
Internet: 100 Mbit/s (obegränsad datatrafik), IP- telefoni (enbart samtalsavgift).

Uteplats: Takterrass i anslutning till vardagsrum med glasade dubbeldörrar, lugnt läge och kvällssol.

Bilplats: Boendeparkering eller garage i något av de två privata parkeringshusen i kvarteret.

Övriga byggnader: Cykelförråd, tvättstuga och hobbyverkstad.

Övrigt: Ingår källarförråd.

Linnéstaden

Linnéstaden har stor charm och stark karaktär och är en av Göteborgs äldsta. Bebyggelsen härstammar främst från början av förra sekelskiftet. Pampiga stenhus, mäktiga trädalléer och nivåskillnader karaktäriserar stadsdelen. Skansen Kronan stod klar 1641 och är en viktig kulturhistorisk symbol.

Längs Linnégatan och dess tvärgator samt vid Järntorget finns ett myller av mysiga kaféer och restauranger. Här hittar man också trendiga och personliga butiker om vartannat. Apotek och vårdmottagningar finns också i området. Hagabion och Pusterviksteatern står för en del av det kulturella utbudet.

För barnfamiljen finns gott om förskolor och skolor att välja mellan och för studenten ligger flera av universitetets institutioner på nära håll. Stadsdelen har många idrotts- och kulturföreningar samt träningsställen. Kommunikationerna i området är mycket goda med Linnéplatsen och Järntorget som knutpunkter.

Området har sköna, gröna oaser i sin närhet. I Slottsskogen kan man strosa eller motionera och njuta av lummig växtlighet och öppna gräsytor. Botaniska trädgården står för fantastisk blomsterprakt året om. Parken ansluter till Änggårdsbergen, en vidsträckt vacker skog med flera promenadstigar och motionsslingor.

I Linnéstaden lever man ett rikt storstadsliv i en charmerande miljö. Här finns alla förutsättningar att trivas!

Planritning

Counter