Lundin Köpa

Vi hjälper dig att hitta hem

Det finns mycket att tänka på när du ska köpa bostad, vid en av livets största affärer kan det vara skönt att ha en mäklare vid sin sida för att besvara frågor och funderingar längs med vägen och som hjälper till med viktiga beslut. Våra mäklare förmedlar inte bara bostäder utan hjälper även dig som behöver stöd med det juridiska och ekonomiska kring köp av en bostad.

För oss på Lundin är det viktigt att du som köpare känner dig trygg, därför har vi samlat allt du kan tänkas behöva veta som kan underlätta och guida dig under köpprocessen:
Hitta rätt objekt

Letar du efter bostad i ett speciellt område, eller är du kanske intresserad av en särskild typ av bostad? De flesta av våra bostäder marknadsförs brett på bostadsportaler som exempelvis Hemnet, det händer dock att våra kunder vill sälja sina bostäder utan att annonsera på öppna marknaden.

Vill du försäkra dig om att inte missa någon av våra bostäder ska du anmäla dig till vårt Köparregister. Där fyller du i vad du är intresserad av och så får du mejl med matchningar så fort vi har något som stämmer överens med dina önskemål.


Gå på visning

För att hitta rätt behöver du ibland först ta reda på vad som är fel. Se till att gå på många visningar även där det kanske inte känns helt hundra. Ibland blir du positivt överraskad och ibland får du magkänslan bekräftad - båda ger värdefull erfarenhet som gör det enklare att veta när det är dags att slå till!

Våra visningar bokas oftast genom att anmäla sig direkt via webben eller genom att ringa mäklaren. Normalt finns 1–2 bokningsbara visningstider, men vi försöker alltid vara flexibla och tillmötesgående om dessa tider inte passar dig. Hör av dig så hittar vi en lösning tillsammans!


Mäklarens roll

Utöver att finnas på plats vid visning för att svara på frågor och stötta dig som är intresserad i visningsprocessen, så håller mäklaren även i budgivningen. Under budgivningen är mäklarens roll att vara en opartisk länk mellan köpare och säljare - därför är mäklaren som ansvarar för objektet inte ombud för någon part, utan hjälper båda framåt i processen.


Pris och budgivning

Accepterat slutpris
Vi marknadsför objekt med pris/bud, utgångspriset som uppges i bostadsannonsen är satt efter noggrann värdering av mäklaren och på en nivå som säljaren är villig att acceptera som slutpris. Om flera personer är intresserade av bostaden blir det ofta en budgivning och priset kan då bli högre än det marknadsförda priset.

Enligt lag finns något som kallas fri prövningsrätt, vilket innebär att säljaren i slutänden är den som har rätt att välja om bostaden ska säljas, till vem och till vilket pris.


Öppen budgivning
På Lundin tillämpar vi normalt öppen budgivning för att du som köpare ska få full insyn i processen. Öppen budgivning innebär mäklaren löpande redovisar samtliga bud, eventuellt förenat med villkor, till säljare och övriga spekulanter. På så vis får alla spekulanter reda på antal budgivare och budens intervall, och möjligheten att bjuda över varandra.

Även om samtliga bud redovisas är säljaren den som bestämmer över budgivningen och vem som får köpa. Säljaren kan därmed välja att sälja till någon annan än den som har lämnat det högsta budet. Mäklaren leder budgivningen man inte kan ge några löften till någon om att få köpa. Under en öppen budgivning kan det förekomma bud som villkoras med att de inte får framföras till andra parter än säljaren – i dessa fall är det upp till säljaren om bud av den här typen ska framföras till övriga parter eller inte.


Vidarebefordra bud
Så länge ett köpekontrakt inte är undertecknad av säljaren och köparen är mäklaren enligt lag skyldig att framföra alla bud till säljaren. Det är bara säljaren som kan besluta om ett bud av någon anledning ska väljas bort, men samtliga bud ska framföras.


Villkor budgivning
I budgivningsskedet är säljaren aldrig juridiskt bunden till några överenskommelser som rör budgivningen. Hen kan när som helst ändra formerna för budgivningen, eller välja att avbryta den helt. Du som köpare är också fri att ändra dig - vid köp av fastighet, tomträtt eller bostadsrätt är varken köpare eller säljare bunden förrän ett skriftligt köpeavtal undertecknats av båda parter.


Dokumentation av budgivning
När du köper eller säljer bostad genom oss på Lundin får du alltid skriftlig dokumentation över hur budgivningen gått till i samband med kontraktsskrivningen. Detta är i enlighet med fastighetsmäklarlagen. I budlistan som mäklaren upprättar finns information budgivare, samtliga bud i kronor, datum och tidpunkt för respektive bud, samt eventuella övriga erbjudanden/villkor som lämnats. Detta dokument kan även övriga budgivare ta del av på begäran.


Besiktning

Vid köp av en bostadsrätt eller fastighet är det du som köpare som har undersökningsplikt. Därför är det viktigt att du gör en besiktning av bostaden innan kontraktsskrivning - det skapar trygghet kring vad det är du köper, samtidigt som du minimerar risken för tråkiga överraskningar i ett senare skede. Vi hjälper dig gärna att hitta en oberoende besiktningsman som hjälper dig med en bra besiktning.

Läs mer om upplysnings- och undersökningsplikt här: Bostadsrätt och Fastighet.


Kontrakt

När du är överens med säljaren är det dags att skriva kontrakt. Vid kontraktsskrivning binds överenskommelsen och ingen annan spekulant kan komma emellan. Vid köp av fast egendom och bostadsrätter gäller inte muntliga överenskommelser eller handslag utan enbart ett undertecknat kontrakt.

Vi upprättar alla handlingar och går noggrant igenom kontraktet, inklusive datum för tillträde av bostaden, med er innan ni undertecknar. Som köpare betalar du normalt in handpenningen inom fem dagar efter kontraktsskrivning, handpenningen brukar vara 10% av bostadens pris.


Tillträde

Vid kontraktsskrivning kommer du som köpare överens med säljaren om ett datum för tillträde. På tillträdesdagen träffas du, säljaren och mäklaren på mäklarens kontor eller på banken. Nu genomförs slutbetalningen, de sista pappren undertecknas och du får äntligen nyckeln till din nya bostad!


Bli köpredo med Snart till salu

Äger du ett boende idag, men letar efter nytt? Ibland är det skönt att hitta nytt innan du säljer din nuvarande bostad, och när du väl hittar en ny bostad går köpet ofta snabbt - så se till att vara köpredo!

Med vår tjänst Snart till salu förbereder vi din försäljning så att allt är klart när det väl blir dags. Under tiden du letar ny bostad passar vi på att matcha din nuvarande bostad mot vårt köpregister - allt för att skapa stort intresse redan i ett tidigt skede.