Såld

Välplanerad tvåa i mycket gott skick med bevarade originaldetaljer

Nicklas Arnesson
ansvarig mäklare
Fastighetsmäklare, Partner
0735-16 22 69 nicklas.arnesson@lundin.se

Lundin Innerstaden

Med Lundin Innerstaden får du en lokal mäklartjänst där vi känner området väl och har många köpklara spekulanter i Lundin Köparregister.

Såld

Raketgatan 12

2:a Norra Guldheden

Kortfakta

Pris/Bud:
Såld
Avgift:
4 406 kr/mån
Rum:
2 rum
Boarea:
ca 58 kvm
Våning:
3/5, hiss
Byggår:
1945-1947
Adress:
Raketgatan 12,
413 20 Göteborg

Beskrivning

Populär tvårummare med ursprung ifrån "Mässprojektet 1945 - Bo bättre". Lägenheten är oerhört välplanerad med mycket bevarade originaldetaljer. Bostaden kännetecknas av generös förvaring i platsbyggda garderober samt vackra fönsternischer med marmorskivor. Genomgående fina golv och ljusa färgsättningar. Balkong med lummigt och insynsskyddat läge där man kan avnjuta solens timmar. I centrala Norra Guldheden finner man lugnet. Samtidigt har man omedelbar närhet till Korsvägen, Sahlgrenska och Chalmers. Snabbt och smidigt promenadavstånd både till Linné och till Vasastaden.

Rumsbeskrivning: Varmt välkomna till Raketgatan 12 - en välplanerad tvåa med bevarade originaldetaljer i huset på höjden!

Redan i hallen slås vi av lägenhetens härliga ljus. Genomgående takhöjd på 2,70 m, vitmålade väggar samt vackra golv. Avhängningsmöjligheter till höger samt totalt 4 garderober med överskåp som komplement.

Rymligt och luftigt klassiskt 40-talskök i bevarat originalutförande. Snickerierna är vita som smakfullt matchas mot det framtagna brädgolvet. Vitt, liggande kakel ovan bänkskiva i ljus laminat. Gott om förvaringsutrymmen samt arbetsytor. Köket är utrustat med diskmaskin, ugn med keramikhäll, kolfilterfläkt samt kombinerad kyl/frys. Tidstypiskt med både skafferi & städskåp.

Generöst vardagsrum med plats för både soffdel och matgrupp eller kontorsplats om så önskas. Vita väggar och klassisk originalparkett i mycket gott skick. Här finner vi utgång till en ljuvlig balkong som ligger helt insynsskyddad där du kan njuta av morgonsolens strålar fram till eftermiddagen.

Generöst sovrum med plats för dubbelsäng samt tillhörande möblemang. En garderob samt överskåp.

Av föreningen stambytt & renoverat badrum i smakfull, tidlös stil. Blå mosaik på golv samt vitt kakel. Utrustat med wc-stol, handfat, badkar samt badrumsskåp med spegel.

Lägenheten har två väl tilltagna förråd både i källaren och på vinden. Tvättstuga finns i husets källare.

Bostaden ligger centralt på en av Göteborgs högsta punkter och husens karaktäristiska silhuett syns på långt håll.

Husen på Raketgatan byggdes till mässprojektet "Bo Bättre" och den första etappen i bostadsprojektet invigdes i augusti 1945. Norra Guldheden är den första genomförda grannskapsenheten i Sverige och anses ha höga kulturhistoriska värden. Området är klassat som Riksintresse för kulturmiljövården.

De arkitektoniska värdena, tillika de oöverträffade planlösningarna och trivselfaktorn i området, gör detta till en bostad utöver det vanliga.

Välkommen på visning!

Information Ekonomi

Pris/Bud: Såld

Avgift: 4 406 kr/mån.
Föreningen tar ut en överlåtelseavgift om 1 163 kr som betalas av köparen och en pantsättningsavgift om 465 kr betalas av köparen. Andel i föreningen är 0,19%.

Driftkostnad: Summa driftkostnader: 300 kr/mån fördelat enligt följande:
Försäkring 150 kr/mån, och hushållsel 150 kr/mån.

Information Bostad

Typ: Bostadsrättslägenhet.

Lägenhetsnummer: 8131/1201.

Våningsplan: Våningsplan 3 av 5, hiss finns. Våningsplan 3 av 5.

Byggår: 1945-1947.

Storlek: 2 rum och kök, varav 1 sovrum. Boarea ca 58 m².

Uppvärmning: Fjärrvärme.

Ventilation: Självdrag.

TV- och internetanslutning: TV: Ansluten till kabelnät.

Uteplats: Balkong.

Bilplats: I föreningen finns 27 garageplatser som kan hyras till en kostnad om ca 927 kr/månad. I dagsläget är det kö till samtliga garageplatser. Boendeparkering på gatan gäller. För folkbokförd i stadsdelen kan tillstånd för boendeparkering ansökas hos Göteborgs Stad, tfn 031-368 25 65, fax 031-711 68 15. Du kan även gå in på Göteborgs Stads hemsida och få mer information samt beställa ansökningshandlingar där: www.goteborg.se. I området finns besöksparkering.

Övriga byggnader: Lägenheten har två väl tilltagna förråd både i källaren och på vinden. Tvättstuga finns i husets källare.

Information Förening

Förening: Brf Norra Guldheden nr 1. Föreningen är en bostadsrättsförening (äkta).
I föreningen finns 454 st lägenheter varav 22 st hyresrätter och 8 st lokaler.

Allmänt om föreningen: Brf Norra Guldheden bildades 1999. Föreningen upplåter totalt 454 lägenheter varav ca 22 hyresrätter, och 8 lokaler med hyresrätt. Husen är i tre till sju våningar med adresser på Raketgatan, Daniel Petterssons Gata och Dalheimersgatan. De byggdes mellan 1945 och 1947 och föreningen förvärvade dem 2004. Juridiska personer beviljas ej medlemskap i föreningen om inte särskild grund föreligger. För hundra år sedan bestod Guldheden i stort sett av obebyggda utmarker. Bostadshusen utgjordes av små arrendetorp som byggdes under slutet av 1800-talet och av några kolonistugor som anlades i början av 1900-talet med små odlingar där man höll några höns, grisar, kor eller hästar. Utbyggnaden av Norra Guldheden som tillkom 1945, genom arkitekterna Gunnar Wejke och Kjell Ödeen, är idag ett område av riksintresse för kulturmiljövården. Tiden 1930-59 omnämns i vissa sammanhang för "den svenska bostadsplaneringens guldålder". Guldheden och andra liknande områden har blivit klassiska exempel. Guldheden kallas ibland för "ett av de stolta flaggskeppen i svensk bostadsplaneringshistoria".

Gemensamma utrymmen: Gemensamhetslokal
Föreningen har en lokal som man kan ordna möten eller ha fest för upp till 30 personer. Matlagning är inte tillåten i lokalen, men däremot får gärna medhavd dryck och förtäring bjudas. Föreningsrelaterade möten, det vill säga sådana som främjar trivsel och gemenskap för oss som bor här, är gratis. Privata arrangemang kostar 400 kr per tillfälle.

Övernattningslägenhet
Gästlägenheten har plats för sex nattgäster och kan hyras i upp till sju dygn. Här finns tillgång till pentry och badrum med dusch. Hyra för gästlägenheten är vardagar 400,-/dygn och helger 500,-/dygn.

Hobbylokal
I hobbylokalen finns tillgång till bänk med skruvstäd, rinnande vatten och elkontakt. Vill man ha tillgång till lokalen skall man kontakta fastighetsskötare Lars Hilmersson, se kontaktuppgifter i er trappuppgång.

Gym
Medlemmar i föreningen har tagit initiativet att sätta upp och göra i ordning ett gym, i källaren på Daniel Petterssons gata 4B. Föreningen tillhandahåller viss enklare utrustning. Egen utrustning kan förvaras i intilliggande förråd, alternativt i gymlokalen. Det som förvaras i gymlokalen är fritt för samtliga medlemmar att använda.
För att få tillgång till gymmet ska man vara medlem i gymgruppen. Anmälan om medlemskap görs till Riksbyggen Lars.Hilmersson@riksbyggen.se . Vid ansökan ska kontaktuppgifter anges i form av namn, mailadress och lägenhetsnummer. Medlemskap är tillsvidare avgiftsfritt.

Tvättstugor
Föreningen har 19 tvättstugor som är belägna på källarplan i näst intill samtliga hus. Tvättstugorna är utrustade med tvättmaskiner, torktumlare samt torkrum. Tvättstugorna är styrd av en timer som gör att maskiner endast går att använda under utsatta tvättider. Det innebär att tvättmaskiner och torktumlare alltid stängs av 22:00.
Tidigaste tvättstart på lördagar och söndagar har senarelagts, till klockan 08:00 istället för 07:00. Detta av
hänsyn till boende i direkt anslutning till tvättstugorna.

Föreningens ekonomi: Den ekonomiska och tekniska förvaltningen administreras av Riksbyggen. Föreningens ekonomi är god och föreningens 25 hyreslägenheter utgör en så kallad dold tillgång och den dag hyreslägenheterna säljs tillfaller pengarna bostadsrättsföreningens kassa. Avgifterna har beslutats vara oförändrad för kommande året (2019-08-01) Styrelsen har som mål att på längre sikt kunna sänka avgifterna.

Försäkring: Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar. Kollektivt bostadsrättstillägg för medlemmarna ingår i föreningens fastighetsförsäkring.

Kommande/gjorda renoveringar: Föreningen har sedan ombildningen 2004 gjort omfattande renoveringar på sina fastigheter och den tekniska statusen finns dokumenterad i den underhållsplan som upprättades 2009.
2005-2006 renoverades hissar och termostater installerades.
2005-2007 utfördes relining av rörstammarna i kök och badrum och elstammarna byttes ut till 3-fas. Under denna period renoverades även samtliga badrum och tvättstugor.
2007 installation av porttelefoner och postboxar.
2008 byggde föreningen nya sophanteringsstationer.
2009-2010 installation av fjärrvärmenät (Göteborgs Energi).
2010 installation av bredbandsuttag.
2011 Takbyte och fasadrenovering på Dalheimersgatan 2, 4 och 6.
2012-2013 upprustning och underhåll av föreningens förskolelokaler.
2014 renovering av skalskydd (tak, fönster och fasad) för Raketgatan 2, 9 och 10 samt
Daniel Pettersonsgata 1.
2015 Renovering av skalskydd (tak, fönster och fasad) för
Dalheimersgatan 1, 3 och 5 samt Raketgatan 15.
2016 utfördes renovering av skalskydd (tak, fönster och fasad) för Raketgatan 6, 8 och 12 samt renovering av fönster och balkonger Raketgatan 11 och 13.
2016 Dränerades fastigheten
2016 Installerades säkerhetsdörrar
2017 installerades ellysatorer på Daniel Petterssons gata 1 & 3 samt Raketgatan 6 för energibesparande och jämnare värme i husen. Under året har också fasadrenovering samt fönsterbyte utförts på Raketgatan 4, 11 samt kvarvarande delar av Raketgatan 8 och 13. Föreningen blev därmed klar med etapp 4 av tak- och fasadprojektet och alla skalskydd som varit i behov av renovering blev klara.
2017/2018 uppdaterades föreningens skyddsrum.
2018 genomfördes en inventering av de sju bostadshus som ännu inte skalskyddsrenoverats och trapphusrenovering genomfördes på Raketgatan 2, Dalheimersgatan 1 samt Daniel Petterssons gata 1.
2019 installerades laddplatser för elbilar.

Föreningar har ett pågående renoveringsarbete och under 2019 planeras etapp 5 påbörjas, gällande el-renovering i källare, vind, garage och större lokaler, inklusive byte av armaturer, som inkluderar Raketgatan 1 och Daniel Peterssons gata 3. Resterande fem hus kommer renoveras löpande t o m 2020. Föreningen planerar att göra nya energideklarationer. Föreningen har även en pågående trapphusrenovering där de återstående trapporna kommer renoveras under de kommande åren. Vidare planeras fortsatta skalskyddsrenoveringar, skapande av brandvägar, fönsterreparationer, underhåll av hissar, byta ut källardörrarna till säkerhetsdörrar samt fasadrenovering i etapper. Mer detaljerad info om pågående renoveringar finner ni på www.brfnorraguldheden.se, samt föreningens årsredovisning.

Parkering: I föreningen finns 27 garageplatser som kan hyras till en kostnad om ca 1 100 kr/månad. I dagsläget är det kö till samtliga garageplatser, man får räkna med ca 2-3 års kötid. För folkbokförd i stadsdelen kan tillstånd för boendeparkering ansökas hos Göteborgs Stad, tfn 031-368 25 65, fax 031-711 68 15. Du kan även gå in på Göteborgs Stads hemsida och få mer information samt beställa ansökningshandlingar där: www.goteborg.se. I området finns besöksparkering. I övrigt har Wallenstam ett garage på Ängemarken 4 samt Eklandia Fastighets AB i Guldhedsgaraget på Reutersgatan 2c.

TV och bredband: Föreningen är ansluten till kabel-TV via ComHem och Internet via ComHem eller Telia Fiber. Föreningen har beslutat att ansluta sig till kollektivt bredband, tv och telefoni. Det förväntas vara i drift i november och ett obligatoriskt tillägg om ca 178 kr/månad kommer tillkomma på avgiften.
Det som kommer erbjudas är:
Gruppaccess bredband 700-1000/700-1000 Mbit/s
En IP-adress per hushåll
Felanmälan och teknisk support alla dagar i veckan
Upp till 10 e-postkonton (100 MB per konto), åtkomst även via webbmail
Utrymme för hemsida, 100 MB
Telefoniabonnemang
Digital-Tv med HDTVbox inkl vidaredragning av uttag till befintligt ComHem-uttag
13 kanaler ingår (både digitalt och HD)

Varje medlem kan själv prenumerera på extra kanaler om man vill. Se www.ownit.se vilka paket/kanaler som finns.

Gårdsplats: Husen omringas av grönområden med flera gräsytor och planteringar med växtlighet.

Guldheden

Guldheden är en trivsam stadsdel belägen på Göteborgs södra höjder med en byggnadsstil inspirerad av funktionalismen och folkhemstanken.

Guldheden har två vattentorn. Uppifrån det södra får man en hänförande utsikt över staden samt möjlighet till en fika i kaféet. Det norra rymmer idag studentbostäder. Sahlgrenska sjukhuset sätter prägel på stadsdelen, många är de doktorer och systrar som fått ge namn åt Guldhedens gator.

Göteborgs city nås lätt med cykel, buss eller spårvagn. Här finns stadens stora utbud av butiker, restauranger och nöjesställen. I de egna kvarteren finns dock det mesta man behöver, vid Doktor Fries torg finns bl.a. mataffär, bibliotek, tandläkare och apotek.

Guldheden är en populär stadsdel för studenter och för barnfamiljen finns gott om skolor att välja mellan. Det finns också många föreningar inom idrott, kultur och friluftsliv som erbjuder aktiviteter för alla åldrar. Träningsställen finns vid Mossens idrottsplats och Landala torg.

Trots Guldhedens täta bebyggelse, upplevs stadsdelen som mycket grön. Bostadshusen är inbäddade i lummig grönska och gårdarna mynnar ofta ut i små grönområden med gång- och cykelvägar. Vid Guldhedstorget på Norra Guldheden ligger Olssons trädgård. Änggårdskolonin, Botaniska trädgården och Slottsskogen är fler gröna oaser i närheten.

Guldheden inbjuder till ett centralt boende i en av Göteborgs charmigaste stadsdelar.
Här finns alla förutsättningar att trivas!

Planritning

Planlösning
Planlösning