1:a Kaverös – En ljus och välplanerad etta högst upp i byggnaden

Carl Hogéus
ansvarig mäklare
Fastighetsmäklare & Partner
0735-16 22 60 carl.hogeus@lundin.se
Matilda Ivarsson
assisterande mäklare
Fastighetsmäklare & Partner
0707-63 04 56 matilda.ivarsson@lundin.se

Lundin Västra Göteborg

Med Lundin Västra Göteborg får du en lokal mäklartjänst där vi känner området väl och har många köpklara spekulanter i Lundin Köparregister.

Barytongatan 5

Kortfakta

Pris/Bud:
1 950 000 kr
Avgift:
2 631 kr/mån
Rum:
1 rum
Boarea:
42,5 kvm
Våning:
3/3, ej hiss
Byggår:
1967
Adress:
Barytongatan 5,
421 38 VÄSTRA FRÖLUNDA

Lundin Värdering

Boka nu
Alternativ planlösning
Alternativ planlösning

Beskrivning

Redan i hallen möts ni av det härliga ljusinsläppet från vardagsrummet, utsikten och känslan av att vara högst upp blir ett trevligt första intryck. Den välbevarade fiskbensparketten ger en elegant grund till inredningen i det tilltagna vardagsrummet. Här ryms plats för en soffgrupp med tillhörande möblemang och en praktisk avgränsning till sovalkoven utgörs av en vägg, en genomtänkt lösning!

Den här charmiga bostaden ligger på tredje våningen. En välkomnande och möblerbar hall med förvaring som utgörs av platsbyggda garderober. Här kan ni inreda med en spegel, ett mindre hallbord, dekorerat med värmeljus och doftpinnar som avger en ljuvlig doft.

I vardagsrummet skapar de ljusa väggarna med den vackra fiskbensparketten en behaglig och fin grund för inredningen. Här ryms plats för soffgrupp med tillhörande möblemang och en mindre matgrupp om så önskas eller kanske en kontorshörna. Bra förvaringsmöjligheter utgörs av platsbyggda garderober i original som ger ett enhetligt intryck till bostaden.

Sovalkoven inreds med en större säng med valmöjligheter till placering. Vardagsrum och sovalkov får ett behagligt ljusinsläpp från de två fönsterpartierna som vetter åt väster med utsikt över den grönskande omgivningen.

Köket har vita släta skåpsluckor i original som dekorerats med rostfria beslag och ovanför arbetsbänken sitter ljust kakel. Vitvarorna utgörs av spishäll med varmluftsugn, diskmaskin, köksfläkt samt kyl/frys. Det finns plats för ett litet matbord med plats för två.

Badrummet är helkaklat i vitt med en blå klinker. Inredningen består av WC-stol, handfat i kommod med ovansittande spegelskåp, handdukstork samt duschhörna med glasdörrar.

Övrigt:
- Tillhörande källarförråd.

Information Ekonomi

Pris/Bud: 1 950 000 kr

Avgift: 2 631 kr/månad. I avgiften ingår värme, vatten, basutbud för TV via Com Hem och elnätsavgift. IMD-El tillkommer och debiteras efter faktisk förbrukning.

Andelstal: Andel i föreningen är 0,28092%. Andel av årsavgift är 0,28092%.

Pantsättning: Pantsatt, lån löses på tillträdesdagen. Föreningen tar ut en pantsättningsavgift om 476 kr. Betalas av köparen.

Överlåtelseavgift: Föreningen tar ut en överlåtelseavgift om 1 190 kr. Betalas av säljaren.

Driftkostnad: Totalt ca 145 kr/månad. Antal personer i hushållet: 1.Driftkostnaden fördelas enligt följande:
Försäkring: 145 kr/månad
Driftkostnaden kan variera beroende på antal personer i hushållet, förbrukningsmängd samt val av tjänsteleverantör. Vi råder dig som köpare att kontrollera fakta som är av vikt för dig. Ansvarig mäklare eller Lundin Fastighetsbyrå ansvarar ej för att uppgifterna är korrekta

Information Bostad

Adress: Barytongatan 5, 421 38 VÄSTRA FRÖLUNDA. Göteborg kommun.

Fastighetsbeteckning: Järnbrott 158:2

Objekttyp: Bostadsrättslägenhet. Byggår: 1967

Lägenhetsnummer: 93/1302

Våningsplan: Våningsplan 3 av 3. Ej hiss.

Storlek: 1 rum. Boarea 42,5 kvm. Areauppgifter enligt den ekonomiska förvaltaren.

Tillträdesdag: Enligt överenskommelse.

Information Förening

Förening: HSB Brf Sörgården i Göteborg. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. I föreningen finns 216 lägenheter.

Allmänt om föreningen: Föreningen äger fastigheterna Järnbrott 157:1, 158:2 och 758:111 i Göteborgs kommun som är upplåtna med tomträtt som löper till år 2024. Det finns i dessa fastigheter sammanlagt 216 st lägenheter, 154 st garageplatser och 102 st p-platser. Totala lägenhetsytan är 16.520 kvm.

HSB Brf Sörgården finns flera faciliteter som gym, gästlägenhet, bastu, snickarbod samt parkeringsplatser i garage och inhägnade p-däck som inte andra än de som har parkeringsplatser i dessa utrymmen har access till. Bara ett hundratal meter från föreningen finns ingången till Ruddalen med fin natur och gång/löparspår.

Föreningens ekonomi: Under räkenskapsåret har avgifterna höjds med 2% och uppgår i genomsnitt till 670 SEK/kvm. Ingen höjning har gjorts på det nya räkenskapsåret.

Tomträtt - Avtal till 2024, inget besked om eventuell höjning av avgälden finns men en höjning kan förväntas.

Föreningen tillåter juridisk person som köpare: Nej
Föreningen tillåter delat ägande: Ja
Föreningen äger marken: Nej

Försäkring: Föreningens fastigheter är fullvärdeförsäkrade i Länsförsäkringar.

Uppvärmning: Fjärrvärme.

Ventilation: F - Mekanisk frånluft.

Energideklaration: Utförd 2019-02-15. Energiprestanda 130 kWh/kvm och år. Energiklass E.

Renoveringar: Föreningen följer en långsiktig underhållsplan enligt HSBs rekommendationer. Några större renoveringar som utförts de senaste åren är i enlighet med underhållsplanen är:

2001: Balkonger renoverades och inglasning av balkonger kunde beställas av medlemmarna till egen kostnad.
2005: Genomfördes ett stambyte och under samma renovering drogs ny el samt alla elcentraler i lägenheterna byttes till moderna centraler med jordfelsbrytare. I samband med detta stambyte renoverades samtliga badrum/våtrum i föreningen.
- Drogs Telia bredbandsfiber in i alla lägenheter samt 'tre hål i väggen' bredbandslösning från Com Hem installerades i alla lägenheter.
2008: Fritidslokalen renoveras och nytt kök med tillhörande vitvaror installeras
2009: Trapphus, tvättstugor, källargångar och entrépartier renoveras och säkerhetsdörrar installerades i alla ingångar från trapphus till källare, medlemmarna kunde besälla säkerhetsdörrar för sin bostad till egen kostnad.
2010-2011: Två av föreningens lekplatser totalrenoverades och ny lekutrustning installerades
2012-2013: Fönster av de äldsta modellerna byts ut
2013-2014: Garagen repareras
2014-2015: P-däck samt fasader renoveras, Gästlägenhet färdigställs
2016: Fasadrenoveringar fortsätter enligt underhållsplan, utemiljön ses över.
2019-2020:
- Relining av källarledningar.
- Byte av expansionskärl.
- IMD-el (Individuell Mätning & Debitering) installerades i föreningen.
- Fortsatt förbättring av utemiljö.
- Byte av lyktstolpar.
- Lagning av klinker efter relining.
- Utfördes åtgärder gällande radon av specialistföretag, radonsug sattes in i vissa huskroppar, en del andra åtgärder genomfördes och alla lägenheter mättes och klarar nu gällande gränsvärde för radon.
2021:
- Garagerenovering och Fasadrenovering är under planläggning och upphandling.

TV och bredband: TV - Basutbud via Com Hem ingår i avgiften.
Bredband - Öppen fiber bekostas av medlem.

(På BRF Sörgårdens extrastämma 2021-03-31 röstade medlemmarna ja till att införa kollektivt bredband från Telia. Detta beräknas införas 2021-10-01. 100/100 Mbit/s kostar 180 kr/månad och debiteras separat på hyresavin).

Parkering: Parkeringsplatser på P-däck - Platser finns tillgängliga i dagsläget, 150kr/månad för närvarande.
Garageplatser - Det är förnärvarande kö. 260 kr/månad.
Gästparkering - Dessa platser är avgiftsbelagda.

Gemensamma utrymmen: Bastu -
Cykel och barnvagnsrum -
Fritidslokalen -
Gästlägenhet - Hyreskostnad 300kr/dygn.
Gym -
Hobbyrum -
Tvättstuga -.

Informationen om föreningen har inhämtats från föreningens styrelse, årsredovisning och stadgar. Övriga uppgifter i objektsbeskrivningen härrör huvudsakligen från säljaren och kontrolleras, i enlighet med Fastighetsmäklarlagen, av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta. Vi råder dig som potentiell köpare att kontrollera fakta som är av vikt för dig.
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter enligt GDPR på vår hemsida, www.lundin.se/villkor-och-cookies.

Västra Göteborg

Saltstänkta klippor, båtliv och staden om hörnet


Välkommen till de västra delarna av Göteborg, en härlig del av staden som har närhet både till storstadslivet och havet! Här finns flera havsnära områden såsom Kungssten, Ekebäck, Grimmered, Nya Varvet, Långedrag, Påvelund, Fiskebäck, Önnered, Näset, Askim, Hovås och Billdal. Majoriteten av bostäderna utgörs av radhus- och villaområden men även flerbostadshus med bostadsrätter finns. I stort sett varje område har förskolor, grundskolor och närservice och de stora köpcentrumen Frölunda Torg, Högsbo 421 och Sisjön erbjuder ett stort utbud av butiker, matställen och träningsanläggningar. Frölunda Torg är en stor knutpunkt för flera buss- och spårvagnslinjer, varifrån det går snabbt och lätt att ta sig in till de centrala delarna av Göteborg. Utmed havet och kusten finns gott om badvikar, salta klippor och småbåtshamnar.

Askim
Askim är en härlig plats att bo på med sin närhet till både Sandsjöbacka naturreservat och sjöarna Sisjön och Oxsjön samt havsbaden Askimsbadet, Hovåsbadet och Marholmen. I Askimsviken finns flera småbåtshamnar och strax utanför öppnar sig skärgården. Området längst in i viken kallas Välen och är ett unikt natur- och strövområde. Bebyggelsen i Askim består av en charmig blandning av äldre sekelskiftesvillor, radhusområden, flerbostadshus och nybyggnationer. Sisjöns industriområde har mataffärer, stormarknader, träningsställen och apotek och alldeles i närheten ligger också Högsbo 421 och Frölunda Torg.

Billdal
Att bo i Billdal innebär att man får njuta av hav och vacker natur och ändå ha nära till storstadslivet. Avståndet till Göteborg är behändigt och nås lätt med bil eller buss. I Billdals olika områden som Skintebo, Uggledal och Lindås hittar man butiker och matställen. Kungsporten och Origohuset har ett större utbud av detta. Här finns flera lummiga lövskogar med stigar och motionsslingor. Billdals park är en härlig oas och varje år ordnas här traditionellt midsommarfirande. Utmed kustlinjen ligger flera småbåtshamnar och mysiga badvikar ligger som pärlor på rad. Och strax utanför möts man av en vacker skärgård.

Ekebäck
Ekebäck har en alldeles unik miljö och ett kulturhistoriskt värde. Bebyggelsen ligger på Högsbohöjds västra sluttningar och de första villorna uppfördes redan i slutet av 1800-talet. Branta kringelikrokgator leder upp i det pittoreska området där murar och staket omgärdar de lummiga trädgårdarna. Uppifrån Ekebäcks kullar har man en hänförande utsikt över hamninloppet och skärgården. Sekelskiftesvillorna med träfasader och glasverandor skapar karaktär åt stadsdelen, men här finns även modernare villor från olika epoker. Ekebäck gränsar till Ruddalens stora rekreationsområde. I denna lummiga skog finns vandringsleder, motionsslingor och grillplatser. Här ligger också Ruddalens idrottscentrum. Till de härliga badvikarna i Önnered, Fiskebäck eller Långedrag är avståndet inte långt.

Fiskebäck
I Fiskebäck kombineras skärgårdslivet med storstadslivet på ett självklart sätt, med sitt behändiga avstånd från Göteborgs centrum. På vindlande gator med namn som Skäddegatan, Sikgatan och Makrillgatan ligger äldre och moderna villor om vartannat. Radhus, kedjehus och några flerbostadshus utgör också en del av Fiskebäcks bebyggelse. Frölunda Torgs köpcentrum och Frölunda kulturhus ligger 5 minuters bilväg bort. Högsbo 421 och Sisjöns industriområde är två köpcentra i närheten. Fiskebäcks hamn är en av landets största. Södra skärgården öppnar sig precis utanför och erbjuder en härlig miljö året om. Badplatser hittar man vid Ganlet och Fiskebäcksbadet. Här finns också ett naturskönt rekreationsområde och ett vackert promenadstråk längs Eskils kanal.

Frölunda
Bebyggelsen i Frölunda består till största del av flerfamiljshus. Höga hus som sträcker sig mot himlen, skapar Frölundas karaktäristiska siluett. Kring bostadshusen finns fina gårdar med prunkande rabatter och ståtliga träd. Här finns köpcentrumet Frölunda Torg med sitt breda utbud av butiker, caféer och restauranger. Det är även en knutpunkt för ett stort antal buss- och spårvagnslinjer. Alldeles intill finns Frölunda Kulturhus, ett hus för alla sinnen och alla åldrar. Familjehuset Trädet och Ungdomens hus 1200 kvadrat är två andra mötesplatser för familjer, barn och ungdomar. Möjligheterna till ett aktivt liv är många i Frölunda, med både skogen och havet på nära avstånd. Ruddalens stora grönområde inbjuder till promenader, utflykter och friluftsliv och Ruddalens Idrottscentrum har bland annat skrinnarbana, motionsslingor och bollplaner. Vid Välen finns golfbana, bollplaner och baskethall. Med cykel eller buss tar man sig lätt ner till Askimsvikens eller Näsets badplatser.

Grimmered
Grimmered inbjuder till ett behagligt boende där ett lugnt liv kombineras med det moderna storstadslivet. Bebyggelsen är en blandning från olika epoker och i olika stilar. Radhus, kedjehus och fristående villor bildar tillsammans en helhet och skapar en gemytlig atmosfär. Trädgårdar, gröna ytor och skogen ger en lummig inramning till området. Här bor man med både skogen och havet nära till hands. Grimmered gränsar till Ruddalens stora grönområde. I denna lummiga skog finner man motionsslingor, vandringsleder och rastplatser. Här ligger också Ruddalens idrottscentrum. Uppifrån Ingegerdsberget kan man blicka ut mot havet och till de härliga badvikarna och småbåtshamnarna i Önnered, Fiskebäck eller Långedrag är avståndet inte långt. Med bil, buss eller spårvagn tar du dig lätt till centrala Göteborg.

Guldringen
Guldringens bebyggelse består av funktionella flerfamiljshus och här bor man nära såväl naturen och havet som storstaden. Bostadshusens rymliga innergårdar med skyddande trädkronor, prunkande rabatter och stora gräsytor skapar goda möjligheter till lek och avkoppling. I anslutning till bostadsområdet finns odlingslotter och fina skogspartier och möjligheterna till ett aktivt liv är många med bland annat motionsslingor och bollplaner i området samt Påvelundshallen och Ruddalens Idrottscentrum på behändigt avstånd.

Hagen
För drygt hundra år sedan var Hagen en glesbygd långt från storstaden. I och med Långedragslinjen och bättre vägar, blev avståndet till Göteborg kortare och fler och fler upptäckte Hagens fördelaktiga läge. Sekelskiftesvillorna fick med tiden sällskap av funkishus, kedje- och radhusområden samt moderna villor. Mycket av det man behöver för vardagslivet finns i de egna kvarteren och i grannområdena. Vid Käringberget och Nya Varvet finns både matställen och mysiga butiker. Med bil, buss eller spårvagn tar du dig lätt till centrala Göteborg. Frölunda Torg och Frölunda kulturhus ligger 10 minuters bilväg bort. Havet är en stor tillgång och uppifrån höjderna har man en hänförande utsikt över skärgården. Med en kort promenad eller cykeltur når man fina badvikar och småbåtshamnar. Gröna oaser finner man i skogspartier och i de egna lummiga trädgårdarna.

Hovås
Hovås är beläget mellan Askim och Billdal, på behändigt avstånd från Göteborgs centrum. Karaktäristiskt för området är de eleganta och charmiga villorna utmed havet med anor från förra sekelskiftet. Idag består bebyggelsen av en blandning av dessa äldre villor och moderna bostäder som byggts upp sedan 1960-talet.
Nya Hovås är en ny liten stadsdel i området, som helt färdigställt beräknas erbjuda omkring 1300 bostäder, 20-30 butiker samt 600 nya arbetsplatser. I området finns Spektrumhuset, en 5000 kvadratmeter stor kunskapsgalleria som erbjuder en mix av aktiviteter, butiker och mötesplatser. Både Origohuset och Sisjöns industriområde har ett brett utbud av butiker och matställen. Högsbo 421 och Frölunda Torg ligger också på nära avstånd.
Östra Hovås gränsar till Sandsjöbacka naturreservat. I detta vidsträckta grönområde finns flera fina vandringsleder och badsjöar. Mer motion och rekreation kan man få på Hovåsvallen samt Hovås legendariska golfbana, Göteborgs Golfklubb. Golfklubben bildades redan 1902 och är Sveriges äldsta.
I Hovås hamn pågår båtlivet året om. Mysiga badvikar ligger som pärlor på rad och utmed havet går en promenad- och cykelväg. Hovås Kallbad med sina pittoreska badhus och restaurang är en privat anläggning öppen för allmänheten. Hovås inbjuder till välbefinnande i ett exklusivt och bekvämt boende nära havet och vacker natur.

Högsbo
I Högsbo bor man funktionellt och trivsamt nära Göteborgs centrum. Högsbo består av flera mindre områden såsom Högsbohöjd, Högsbotorp, Kaverös och Flatås. Bebyggelsen består till största delen av flerfamiljshus från 50- och 60-talet samt några villa- och radhusområden. Skog och hav ligger på nära avstånd. Högsbo gränsar till Ruddalens stora grön- och motionsområde. Slottsskogen, Änggårdsbergen och Botaniska ligger på cykel- eller gångavstånd. Med cykel eller buss tar man sig också lätt ner till Askimsvikens badplatser eller ut till Näsets badvikar. På Axel Dahlströms torg finns både butiker och matställen. Här finns flera skolor och föreningsverksamheter att välja mellan. Kommunikationerna i området är mycket goda med Marklandsgatan som en stor knutpunkt.

Kannebäck
Kannebäck är ett trivsamt villaområde med havet och grönskan inpå knuten. Denna lummiga, kuperade miljö har lång historia, där man hittat fynd redan från stenåldern. Ängås Gård har anor från 1700-talet och är kulturminnesskyddad. Här finns idag köksträdgård, butik och café.
Bebyggelsen i Kannebäck består till största del av fristående villor. Husen ligger tätt intill varandra i mindre kvarter och kantar de charmiga små gatorna. Slingrande promenadvägar leder upp till bergspartiet Ulvås och grönskande skogsdungar. På toppen får man en hänförande utsikt över Askimsfjorden och Välens naturområde. Opaltorget som just nu är under ombyggnad, ska bli ett livligt, tryggt och tillgängligt område med täta bussförbindelser in till city, havet och grönområden. Arbetet beräknas vara klart under 2023. Här ska ett nytt stadsdelstorg växa fram med bland annat omkring 1000 nya bostäder, nya butiker, förskolor, vårdcentral och en ny park.
Havet och skärgården ligger på nära avstånd. Med cykel eller buss tar man sig snabbt ner till Askimsvikens badplatser eller ut till Näsets badvikar.

Kullavik
I Kullavik får man njuta av hav och vacker natur och samtidigt ha nära tillgång till storstadslivet. Kullavik ligger på behändigt avstånd mitt emellan Göteborg och Kungsbacka. Området har stor charm, vindlande vägar och blandad bebyggelse. För hundra år sedan var Kullavik ett bondesamhälle med enstaka sommarhus, som tågen på Säröbanan passerade. Spår av detta finns kvar än idag. Gamla banvallen är idag en fin cykelväg. Kullavik, som tillhör Kungsbacka kommun, är ett område dit många barnfamiljer gärna flyttar. Här finns flera vackra skogar med promenadstigar och motionsslingor. I naturreservatet Sandsjöbacka finner man vandringsleder och i Särö finns golfbanor. Hamnen har en central roll och större delen av året pågår segling och båtliv. Kullaviks skärgård erbjuder ett härligt liv sommartid där mysiga badvikar och öar ligger som pärlor på rad. Affärer, matställen och närservice finns i Kullaviks centrum och Särö centrum, som ligger 5 minuters bilväg bort.

Malevik
Att bo i Malevik innebär att man får njuta av hav och vacker natur och ändå ha nära tillgång till storstadslivet. Avståndet är behändigt både från Göteborg och från Kungsbacka. Området har stor charm med vindlande vägar och blandad bebyggelse. För hundra år sedan var Malevik ett bonde- och fiskesamhälle som tågen på Säröbanan passerade. Än idag finns det gamla röda stationshuset kvar vid banvallen, som idag är cykelbana.
Malevik tillhör Kungsbacka kommun och ligger mittemellan Kullavik och Särö. Här finns flera mysiga skogar med promenadstigar och motionsslingor. Maleviken har en central roll i området där det större delen av året pågår båt- och badliv. Strax intill ligger fler badvikar att upptäcka, dessa når man lätt till fots eller med cykel. Inte långt från strandlinjen finns fina öar att lägga till vid.

Nya Varvet
Nya Varvet ligger vid sidan av Göteborgs södra hamninlopp och har en hänförande utsikt över skärgården. Med närheten till havet och härliga badvikar samt det korta avståndet till stadens centrum kombineras rogivande skärgårdsliv med pulserande storstadsliv. Nya Varvet är uppkallat efter det gamla varvsområdet som anlades redan i början av 1700-talet som militärt område. I början av 1800-talet byggdes den militära verksamheten ut med fler byggnader och arbetstillfällen. Som en följd av detta började bostadshus uppföras och området blev även civilt. Sedan mitten av 1980-talet är varvet en plats för företag, utbildningsenheter och båtliv. Här finns också restauranger och hotell. Bebyggelsen består främst av charmiga sekelskiftesvillor men också av moderna hus och bostadsområden. I området finns många äldre välbevarade byggnader, den äldsta är det lilla Båtsmanstorpet som byggdes runt 1700. I Nya Varvets centrum finns affärer och restauranger. Med bil, buss eller spårvagn tar du dig lätt till centrala Göteborg och till Frölunda Torg är det 5 minuters bilväg.

Näset
Eftersom Näset är en halvö, ett näs, finns havet nära till hands var du än bor. En kort promenad tar dig ner till saltstänkta klippor, mysiga badvikar och fina småbåtshamnar. Här pågår båtlivet året om. Mitt på Näset ligger Valeberget och härifrån har man en magnifik utsikt över den södra skärgården. En årlig tradition på Näset är att fira Valborg tillsammans uppe på Valeberget. Området har en varierad bebyggelse som främst består av villor och radhusområden. Med bil eller buss når du snabbt Göteborgs centrum eller Frölunda Torg. Högsbo och Sisjöns industriområden finns också på nära avstånd och erbjuder ett brett utbud av butiker och restauranger. Vid Åkeredsvallen har Näsets SK sin fotbollsverksamhet. Alldeles intill ligger Sportarenan med badminton-, tennis- och innebandyplaner samt gym. Vid Välen och Frölunda Torg finns ytterligare träningsanläggningar.

Påvelund
Påvelund är ett trivsamt område med ett mycket fördelaktigt läge nära havet, grönskan och storstaden. För 200 år sedan var Påvelund en jordbruks- och fiskebygd långt från Göteborg, men i och med Långedragslinjen och bättre vägar, blev avståndet till staden kortare. Bönderna i området började stycka av tomter till sommarboende och åretruntboende. Stora sekelskiftesvillor fick sällskap av funkishus och kedje- och radhusområden. Idag består bebyggelsen av en härlig blandning av bostäder från olika epoker och i olika byggnadsstilar. I Påvelund kan man njuta av vacker natur och på kullarna bakom Påvelundshallen breder ett stort och lummigt grönområde ut sig. Fina badvikar, småbåtshamnar och skärgården nås med en kort promenad eller cykeltur.

Ruddalen
Ruddalen är ett trivsamt område som gränsar till det stora grönområdet med samma namn. Bebyggelsen består till största del av välhållna flerfamiljshus från 50- och 60-talen. Kring bostadshusen finns fina gårdar med prunkande rabatter och ståtliga träd. Möjligheterna till ett aktivt liv är många. Ruddalens stora grönområde lockar till härliga promenader, utflykter och friluftsliv. Ruddalens Idrottscentrum har bland annat skridskobana, motionsslingor, bollplaner och café. Havet ligger på nära avstånd och med cykel eller buss tar man sig lätt ner till exempelvis Askimsvikens eller Näsets badplatser.

Sisjön
Sisjöområdet är beläget på höjden i Askim och gränsar till Sandsjöbacka naturreservat. Sisjöns moderna bebyggelse växte dock upp under 1960-talet och framåt, och idag består den av villaområden och flera rad- och kedjehusområden. I Sisjöns industriområde finns flera köpcentrum och stormarknader och alldeles i närheten ligger Högsbo 421 och Frölunda Torg. I naturreservatet Sandsjöbackas vidsträckta grönområde kan man vistas i lummiga skogar och njuta av vacker natur samt ett rikt djur- och växtliv. Här finns många vandringsleder och motionsslingor. Även Sisjön erbjuder härliga stunder utomhus med fina badplatser, grillplatser och gräsytor. Det går också bra att fiska i sjön. Vill man hellre bada i havet, är Askimsbadet ett populärt tillhåll sommartid, med sandstrand, gräsplaner, lekplats och café.

Tynnered
I Tynnered bor man nära skog, hav och storstad. Bebyggelsen består främst av flerfamiljshus men här finns även villa- och radhusområden. Flerfamiljshusens rymliga innergårdar med skyddande trädkronor, prunkande rabatter och stora gräsytor skapar goda möjligheter till lek och avkoppling. Mellan kvarteren finns gott om promenad- och cykelvägar. Med cykel tar man sig lätt ner till Askimsvikens badplatser eller ut till Näsets badvikar. Vid Ganlet och i Fiskebäck finns både flera fina bad och ett naturskönt rekreationsområde. I kvarteren runt Smycketorget och Opaltorget finns ett utbud av butiker och närservice och till Frölunda Torgs köpcentrum tar man sig enkelt. Göteborgs centrum ligger på bara 15 minuters avstånd med bil, buss eller spårvagn. Åkeredsvallen, Välen och Ruddalens Idrottscentrum ligger alla på behändigt avstånd.

Åkered
I Åkered finns havet nära till hands var du än bor. En kort promenad eller cykeltur tar dig ner till saltstänkta klippor, mysiga badvikar och fina småbåtshamnar. Området har en varierad bebyggelse som främst består av radhusområden och villor. För den som vill motionera finns många alternativ. Vid Åkeredsvallen har Näsets SK sin fotbollsverksamhet och alldeles intill ligger Sportarenan med badminton-, tennis- och innebandyplaner. Välen är ett unikt natur- och strövområde med motionsslingor och skogsgläntor. Med bil eller buss når du snabbt Göteborgs centrum eller Frölunda torg. Här finns ett stort köpcentrum samt Frölunda Kulturhus. Högsbo och Sisjöns industriområden har också flera köpcentra och stormarknader. Vid Opaltorget finns apotek och vårdcentral och vid Åkeredshallen finns en mycket välsorterad mataffär och fiskvagn.

Ängås
Ängås är ett trivsamt område med havet och grönskan inpå knuten. Denna lummiga och kuperade miljö har lång historia. När villor började byggas här i början på 1970-talet fann man fynd efter en boplats från stenåldern. Ängås Gård har anor från 1700-talet och gården är kulturminnesskyddad. Här finns idag köksträdgård, butik och café. Bebyggelsen i Ängås består till största del av fristående villor och radhusområden. Slingrande promenadvägar leder upp till bergspartiet Ulvås och grönskande skogsdungar. På toppen får man en hänförande utsikt över Askimsfjorden och Välens natur- och strövområde. Området passar alla åldrar och har gott om föreningar med verksamheter inom idrott, musik och kultur. Träningsanläggningar hittar man bland annat vid Välen, Åkeredsvallen och Frölunda Torg. Ängås ligger nära både Opaltorget och Frölunda Torgs stora köpcentrum. Med bil, buss eller spårvagn tar du dig lätt till centrala Göteborg. Havet och skärgården ligger på nära avstånd och med cykel eller buss tar man sig snabbt ner till Askimsvikens badplatser eller ut till Näsets badvikar. Ängås inbjuder till ett behagligt boende nära skog, hav och storstadsliv.

Önnered
Önnered är ett stadsnära område med vackra omgivningar. Området är ett gammalt jordbruks- och fiskesamhälle, vilket märks än idag när man besöker Önnereds hamn eller promenerar upp till Olles gård. Gården med anor från 1700-talet, är en rest av Önnereds by och förvaltas idag av Önnereds Kulturförening. Områdets bebyggelse består av en blandning av moderna villor och radhus i olika stilar. Trevlig närservice finner man i Önneredsbodarna som rymmer mysiga butiker, pizzeria och frisör. Flera mataffärer ligger på nära avstånd. Med bil eller buss når du snabbt Frölunda Torg och Göteborgs centrum. Genom Önnered och utmed havet går flera gång- och cykelvägar samt motionsslingor. Ett vackert promenadstråk utgår från Önnereds Brygga. Härifrån kan man promenera längs Eskils kanal, charmigt kantad av ett myller av sjöbodar och bryggor. Strax innan man kommer fram till Fiskebäcks hamn finns ett naturskönt rekreationsområde. Sommartid badas det vid badplatserna Ganlet och Rörvik. Det finns flera föreningar i området med verksamheter inom exempelvis handboll, fotboll och sjöscouting.

I Västra Göteborg lever du med havet och grönskan inpå knuten och med storstadspuls nära till hands. Här finns alla förutsättningar att trivas!

Planritning

Alternativ planlösning
Alternativ planlösning