Välkommen till

Balsamingatan 61

Balsamingatan  61
Kålltorp

20-talsdröm i toppskick

På bästa läge i populära och barnvänliga Kålltorp finner vi denna extremt påkostade 20-talsdröm. Friköpt hörntomt om 380 kvm med ett helt unikt fritt läge åt söder med en park som närmsta granne. Nära till spårvagnshållplats (3 & 5) och all tänkbar service i form av matvarubutiker och caféer, vårdcentral, skolor och förskolor.
Stenlagd uppfart med plats för 3 bilar. Huset är varsamt renoverat och tidstypiskt genomgången med många detaljer bevarade eller återskapade. Villan är noga genomtänkt och har en skön stringens både vad det gäller exklusiva materialval och maskinell utrustning. En trivsam disposition med rundgående planlösning och generösa sociala ytor på entrévåningen med bl.a. en härlig matsal med kakelugn i direkt anslutning till det platsbyggda köket, ett kombinerat bibliotek/TV-rum med öppen spis samt en underbar glasveranda med ett mycket trivsamt ljusflöde. På både entréplan och övervåning ligger vitsåpade originalgolv.
På övervåningen finner vi tre rejäla sovrum, ett badrum och 2 balkonger varav den ena är på hela 15kvm. I anslutning till sovrummen finns det gott om inbyggd förvaring.
Källarvåningen har en egen ingång vilket möjliggör uthyrning helt eller delvis. Här finns två väl tilltagna rum som kan nyttjas som sovrum, hobbyrum eller hemmakontor - allt efter behov. Dessutom en tvättstuga med dubbla tvättpelare, duschrum, separat toalett och ett kombinerat pannrum/förråd.
Den oinredda vinden nås från den övre hallen och ger extra potential till ytterligare ett sovrum, lekrum, eller exempelvis en ateljé. Fönster finns redan på båda gavlarna.
Mysig trädgård med bl.a. äpple-, körsbär- och päronträd, rosenbuskar, syréner och vinrankor. Vackra stenläggningar av kullersten på parkering, pergola, och gångar matchar väl den vackra trappan och grindstolparna utav granit.

Läs hela beskrivningen

Bilder

Planritning

Beskrivning

Den inbyggda farstun är ljus och inbjudande med sina många vackra, spröjsade fönster. Innanför pardörrarna är det uppvärmda golvet täckt av en grå klinker och väggarna klädda med vitmålad pärlspont. Praktisk sittbänk med plats för skor undertill, dessutom utrymme för att hänga av t.ex jackor och hundkoppel.
In från farstun nås den rymliga, möblerbara hallen med sina härliga vitsåpade golvbrädor som skänker extra karaktär och sätter tonen för detta vackra och varsamt renoverade hem. Pärlsponten, innerdörrar och även radiatorn är målade i en behaglig och sober gröngrå nyans från engelska Farrow & Ball, övriga väggar är tapetserade med en grönblommig tapet från William Morris. Hallen hyser en gästtoalett, också den renoverad i tidstypisk stil med ett schackrutigt golv och vitmålad pärlspont på väggarna. Ytterligare förvaring för ytterkläder och skor finner vi inne i hallen i form av en rymlig garderob. Här finner vi även trappan som leder oss både till källarvåningen och övervåningen.
Vidare in från hallen nås det mysiga biblioteket/TV-rummet med en vacker, rundad öppen spis med kamininsats som den naturliga medelpunkten. Här ryms, förutom den platsbyggda bokhyllan runt dörröppningen, en soffa med tillhörande soffbord. Ett runt fönster, även det med spröjs, är både vackert att beskåda och skänker ett trivsamt ljus åt rummet. Det vitsåpade brädgolvet lyfter på ett elegant sätt väggarna som är målade i en intensiv stålblå ton från engelska Farrow & Ball.
Som kronan på verket tronar den utbyggda glasverandan, vänd åt väster, med sitt rika ljusflöde från de generösa fönsterpartierna. Här trivs man lika bra oavsett årstid och väder. En solig sommardag öppnar man med fördel upp de båda dubbeldörrarna som leder ut till trädgården och när höstregnet smattrar som värst på rutorna kan man i lugn och ro krypa upp i favoritfåtöljen med en bra bok och snegla bort mot den öppna spisen. Den gamla ytterväggens originalstomme har tagits fram och ger med sina liggande plankor en rustik känsla till rummet som ihop med den vitmålade pärlsponten och vitsåpade brädgolvet skapar en spännande dynamik.
Från hallen nås även det tidlöst vackra köket - en platsbyggd skapelse från Stilkök med skåp, luckor och väggpanel målade i en varm ljusgrå färg, tjusigt ackompanjerat av bänkskivornas svarta granit. Väggen bakom spisen är klädd med ett vitt subway kakel som matchar diskhon av vitt porslin i äldre stil. Den maskinella utrustningen lämnar inget i övrigt att önska med bl.a. en bred spis med 5 plattor från SMEG i rostfritt, ett rostfritt kombiskåp med kyl/frys även det från SMEG och den rostfria köksfläkten är från ILVE. Generöst med förvaringsmöjligheter och bra arbetsytor, i köket ryms även en köksö och en större skänk för diverse förvaring. Från det härliga och möblerbara burspråket nås den soliga och insynsskyddade altanen med söderläge.
Öppen planlösning mellan köket och matsalen, som rymmer ett stort matbord framför den vackra och värmande kakelugnen. Ett skönt flöde av både ljus och rörelse tack vare den rundgående planlösningen och det helt fria läget mot söder. Precis som i de andra rummen på första plan är brädgolven vitsåpade även i både kök och matsal, väggarna i matsalen är målade i en subtil gråbeige, greige, nyans. Ett runt fönster likt det i intilliggande TV-rummet sprider extra charm och ljus till rummet.

Trappan med sina vitsåpade steg leder oss från hallen upp till övervåningen. Precis vid sista steget hittar vi dörren till vinden som idag är oinredd och används som förvaringsutrymme. Längre in i den övre hallen på höger sida ligger badrummet, som är helkaklat med en Marrakech-klinker på värmegolvet och ett vitt kakel i liggande format. Förutom wc och handfatskommod finns här en duschhörna med väggar av klarglas och munstycke och blandare från Mora i tidsenlig stil. Tre mindre fönster i kupan samt ett överljusfönster i dörren gör badrummet ljust och trivsamt. Hallen har även en garderob lämplig som städskåp eller extra garderob om man så önskar. Väggar, originaldörrar och andra trädetaljer i hallen är vita, och likt resten av övervåningen pryds golvet av vitsåpade brädor.
Rakt fram från hallen nås ett rejält sovrum med utgång till den underbara och rymliga balkongen med skönt västerläge, ifrån vilken man med fördel kan njuta av eftermiddags- och kvällssolen. Väggarna strukna med en trendig och trivsam mörkgrön färg.
Nästa sovrum nås även det från övre hallen, detta har utgång till söderbalkong. Goda förvaringsmöjligheter i de tre inbyggda garderoberna. Fönsterkupan har en läcker design med en djup fönsterbräda med plats för t.ex. lampa, blomkruka eller böcker. En fantastiskt härlig tapet med djurmotiv pryder väggarna och snickerierdetaljerna, såsom pärlsponten i snedtaket, är målade i en off-white nyans som är matchad med den vita kaninen i tapeten.
Tredje sovrummet har en inbyggd garderob längs ena väggen, med en läcker platsbyggd sittbänk med lock där man med fördel kan gömma undan en smutskorg, samt en bokhylla i ändan av garderoben. Dessutom ytterligare en inbyggd garderob i originalutförande bredvid fönsterkupan. En djup blågrå ton pryder såväl väggar som snickerier, garderober och radiator. Träpanelen är målad i en ljust greige ton.

Källaren nås antingen invändigt via trappan från hallen eller genom den separata källaringången, vilket möjliggör uthyrning helt eller delvis. Två stora och ombonade rum vilka kan användas som t.ex. gästrum, tonårsrum, hemmakontor eller ateljé, allt utifrån behov. Ett duschrum finns samt en separat toalett.
Den rejäla tvättstugan huserar inte mindre än två tvättmaskiner och två torktumlare, samt en behändig tvättbänk med vattenho. I det kombinerade pannrummet/förrådet finns det gott om förvaring och en praktisk arbetsbänk.

I den vackra trädgården är det omsorgsfullt stenlagda gångar runt hela huset. Den stora altanen i söderläge nås lätt från köket och rymmer plats för utemöbler, loungegrupp och stor grill. Med de många vinklar och hörn finns det alltid en plats med lä och det fria läget mot parken gör att solen alltid hittar fram en molnfri dag. Växtligheten bjuder på rosor i tre olika färger, vildvin och vinrankor, äpple- körsbär- och päronträd, och en mängd ljuvligt doftande syréner. På baksidan finns även en stenbelagd pergola omgiven av just syrener. I söder och väst markeras tomtgränsen med en ligusterhäck, mot norr och öst gränsar tomten med vitmålat staket.

Beskrivning planlösning
Ekonomi
Fastighet
Området
Kålltorp
Kålltorp är en central stadsdel med fin atmosfär och vacker natur in på knuten. Namnet Kålltorp härrör från de gårdar, Stora Torp och Lilla Torp, som låg i området på 1500-talet. Torpet Lyckan finns bevarat än idag och rymmer en kaffestuga.

Bebyggelsen är varierad och består främst av låga flerfamiljshus. Området började byggas ut på 1930-talet och karaktäriseras av vindlande, trädkantade gator som skapar en gemytlig småstadskänsla.

I kvarteren finns både mataffärer, restauranger och mysiga butiker. Kulturhuset Kåken i Härlanda Park är ett hus för alla sinnen. Här finns bl.a. bibliotek, hälsotek och café. Göteborgs city nås lätt med cykel, spårvagn eller buss.

För barnfamiljen finns gott om förskolor och skolor att välja mellan och många föreningar som erbjuder aktiviteter för alla åldrar. Kålltorps fritidsgård har öppet flera dagar i veckan. För studenten finns flera av Göteborgs universitets institutioner på nära avstånd.

Det stora Delsjöreservatet är en stor tillgång för Kålltorpsborna. Här finner man vandringsleder, motionsslingor och badsjöar. Vid Apslätten finns härliga ytor för lek och rekreation. I området kring Skatås Motionscentral har flera idrotts- och friluftsklubbar sina verksamheter. Ytterligare träningsanläggningar finns exempelvis i Örgryte och vid Valhallabadet.

Kålltorp inbjuder till ett behagligt boende i en av Göteborgs lummigaste stadsdelar.
Här finns alla förutsättningar att trivas!
Karta