Välkommen till

Högadalsgatan 18

Högadalsgatan 18
Mölndal Toltorpsdalen

Ljus och elegant 20-talsvilla vid Änggårdsbergen med skyhög panoramautsikt

Högadalsgatan gör skäl för sitt namn med sin grönskande omgivning och höga läge. Plötsligt öppnar sig den spektakulära utsikten över Toltorpsdalen. Den gammelrosa 20-talsvillan balanserar på en hög platå i den stora och terrasserade trädgården. Kvällssolen faller in och doften av schersmin och nyklippt gräs ramar in idyllen – utsikten från stora glaspartier och flera uteplatser är svårslagen. Träterrassen omfamnar byggnaden och fångar solen under större delen av dagen i det höga och fria läget. Villan är totalrenoverad i omgångar med balanserad respekt för ursprungsmiljöns formideal. Interiören präglas av ljusa rumsvolymer och rena naturmaterial – utsikten öppnar sig från nästan alla rum. Här finns stiltrogna detaljer som furugolv, spegeldörrar, detaljskurna listverk, bröstpaneler, höga fotlister, sockelklossar samt en mängd detaljer med stiltrogen design. På entréplanet finns stora sällskapsytor, stilsäkert Sentens-kök, inre hall, sobert badrum, gästrum och tvättstuga som även används som grovéntre. Övre planet rymmer tre sovrum, arbetsrum, stort badrum och klädkammare. I den härliga trädgården finns fruktträd, bärbuskar, stensättningar och stora perenner som rhododendron som blomstrar om vartannat, pampiga magnoliaträd, flera schersminbuskar och mycket mer. Här finns även ett rymligt varmgarage med plats för både bil och alla tänkbara redskap, härligt växthus med mängder av jordgubbsplantor och en förrådsbyggnad.
Endast ett stenkast bort, ska vi säga femton meter, breder Änggårdsbergens skogar ut sig där sommar- och höstkantarellerna plockas till middag och blåbärsfingrarna går varma. På mindre än tjugo minuter leder fina stigar fram till Botaniska trädgården. Läget är det bästa tänkbara och samtidigt som lugnet råder i kvarteret har man Linnés sjudande kafé- och restaurangstråk på promenad- och cykelavstånd.

Läs hela beskrivningen
Jennieann
ansvarig mäklare
Jennieann Bergström
Fastighetsmäklare & Senior Partner
0704-55 22 75 jennieann.bergstrom@lundin.se
Lundin Mölndal

Med oss får du en lokal, heltäckande och modern mäklartjänst med stort personligt engagemang. Läs mer här.

Jennieann
ansvarig mäklare
Jennieann Bergström
Fastighetsmäklare & Senior Partner
0704-55 22 75 jennieann.bergstrom@lundin.se
Lundin Mölndal

Med oss får du en lokal, heltäckande och modern mäklartjänst med stort personligt engagemang. Läs mer här.

Bilder

Planritning

Beskrivning

Parkera i garaget eller på uppfarten med plats för fyra bilar. Utsikten ner över Toltorpsdalen är helt enastående. Bakom dig reser sig de höga lövträden i skogsbranten mot Änggårdsbergen. Trappor och en gång av kullersten leder ner till den terrasserade trädgårdens mellanetage. De kortklippta gräsytorna korsas av stensatta trädgårdsgångar i handhuggen gatsten och den höga platsen är omfamnad av skyddande grönska och stiltroget träplank i olivgrönt med charmig grind. Den gröna färgen tas upp i fönsterbågarna medan den traditionella fasadens lockpanel går i gammelrosa med knutar i herrgårdsgrått.

Entrén ligger under det långa takskägget och här breder en träaltan med drag av porch ut sig och försvinner runt hörnet och vidare runt huset. Ett högsmalt glasparti kastar ljus över entréhallens värmegolv i Marrakesh-klinker. Detaljskurna listverk och spegeldörrar slår an 20-talstonen tillsammans med vit bröstpanel och stiltrogen tapet. Låt gästerna hänga av sig i tamburen till höger.

Till vänster ligger ett nyskapat och mycket sobert gästbadrum med vitt helkakel och kalkstensfärgad värmeklinker. Ett fönster med råglas ger extra ljus och här finns en formren handfatskommod, wc, handdukstork samt dusch bakom glasvägg.

Till höger i hallen finns ett arbets- eller gästrum. Furugolvet går igen och fönstret vetter mot entrésidans grönska. Här finns ett set med garderober i stiltrogen design.

Ett vitlaserat furugolv tar över efter hallens klinker. Till vänster försvinner golvet in i köket och till höger flyter det ut i en ljus och generös inre hall med samma vita bröstpanel och tapet. Ett stort fönster påminner om det oväntat höga och fria läget. Utsikten är smått dramatisk ner över sluttningens grönska och ut över dalen bort mot höjderna i horisonten.

Några steg in öppnar sig så villans stora och mycket ljusa sällskapsytor. Det framtagna plankgolvet ger en rustik känsla till det annars sobra rummet med stora fönsterpartier i tre olika väderstreck. Fönstrens beslag i vitmetall och svart bakelit är en stilenlig detalj och går igen i hela villan. Detta är ett rum skapat för allt från fest och mingel till familjens lugna vardagskvällar. Genom fönstren syns trädgårdens grönska och entrésidans charmiga gårdsmiljö med plank och klätterväxter.

De dubbla altandörrarna kan stå öppna ut till den stora träaltanen som tycks balansera i branten. Den höga platsen är omfamnad av klassiskt träräcke och inbäddad i grönska på båda sidor. Med det lägre trädgårdsetagets Rhododendron och trädtoppar med äppelblom känns det nästan som att stå uppe i ett trädhus. Vissa kvällar är schersmindoften nästan bedövande och när mörkret har fallit glittrar alla ljuspunkter i dalens sluttningar och höjder. Till höger når du en solig träterrass på villans ena kortsida och via en trappa når du ytterligare en terrass med kvällssol. Här är inte sällan himlen alldeles röd i solnedgången och känslan av att sitta högt upp, inramad av grönska och med fri utsikt över dalen, blir extra tydlig.

Villans stora kök har öppet samband med den inre hallen och det blonda furugolvet följer med in. Ett tredelat fönsterparti öppnar den höga utsikten återigen. Framför fönstren öppnar sig en naturlig matplats och köket har härlig rymd och ljus från två håll. Inredningen kommer från den svenska och Svanenmärkta köksserien Sentens. Designen i sobert grått sneglar åt ursprungsmiljöns rena formideal med profilerade spegelfronter och tidstrogna beslag. Arbetsytorna är i liknelse av drivved och stänkskydden är vitkaklade i halvförband. Här finns integrerade vitvaror i rostfritt som dubbla ugnar, den ena med ångfunktion och den andra som kombinerad micro samt extrabred induktionshäll. Kyl och frys i fullhöjd, frysen har integrerad ismaskin. Diskmaskinen gömmer sig bakom de grå luckorna och den svarta fläktkåpan från Smeg bidrar med extra karaktär. Bakom en spegeldörr ligger villans groventré med arbetsytor, vask, förvaring, tvättmaskin och torktumlare. Även här ligger värmegolv i Marrakesh-klinker. Via dörren kommer du ut till trädgården och altanen med kvällssol.

Följ den inre hallens gråmålade trappa med stiltrogen ledstång i ek och gulmetall. Den vrider sig upp till en ljus övre hall som får extra ljus från ett takfönster. Det ursprungliga plankgolvet fortsätter ut i det stora planet.

I fil till höger ligger två sovrum med charmigt snedtak, lämpliga som barnrum. Båda har stora fönsterpartier i villans gavel. Utsikten över dalen öppnar sig återigen. I kattvinden finns små roliga krypin och extra förvaring. Rummen har varsitt set med garderober.

Den övre hallen viker av i vinkel där spegeldörrarna radar upp sig med trycken i behaglig mässing. Här till höger finns en klädkammare och, i fil med den, ett arbetsrum med två dubbelfönster i takkupan ut mot entrésidan.

Planets sobra badrum har andlös utsikt över dalen. Det går i samma sobra ton med kalkstensfärgad granitkeramik och mattvitt helkakel. Det svagt sluttande taket har downlights och det breda fönsterpartiet är insynsskyddat tack vare det höga och fria utsiktsläget. Badrummet har kommod med dubbelhandfat, handdukstork, golvvärme och wc-stol. Från det fristående, formrena badkaret ser du stjärnhimlen genom fönstret.

I planets andra gavel ligger ett stort och ljust master bedroom med svagt sluttande snedtak på båda sidor. En platsbyggd, takhög garderobsvägg går i grått med släta fronter och sparsmakade beslag. Man får ytterligare förvaring via de båda sidovindarna på varje sida. Från det breda gavelfönstret öppnar sig utsikten ner över grönskan och det kuperade villakvarteret.

Från den inre hallen leder en spegeldörr in till källartrappan. Här nere finns ett allrum, ett bra förråd samt ett teknikrum.

Beskrivning planlösning
Ekonomi
Fastighet
Området
Mölndal Toltorpsdalen
Bekvämt boende, skogspromenader & staden om hörnet
Välkommen till populära Toltorpsdalen! En lugn och trivsam stadsdel belägen mellan Göteborg och centrala Mölndal, som tillhör Mölndals kommun och främst består av småhusbebyggelse. Här bor man i en dalgång mellan Änggårdsbergen och Safjällets naturreservat med direkt närhet till vacker natur, motionsspår och fina strövområden.

Till Göteborgs utbud är det cykelavstånd och det är även nära till Mölndals centrum med sin shoppinggalleria och sitt breda utbud av restauranger, caféer, butiker, gym och all annan service man kan tänkas behöva. Området är beläget så att det är smidigt att ta sig ut på de stora lederna och här finns bra kommunikationer med buss. Vid Mölndals centrum finns både spårvagnar och pendeltåg, för den som exempelvis arbetar eller studerar utanför kommungränsen.

Här i Toltorpsdalen finns alla förutsättningar att trivas!
Karta