Så bygger mäklaren sitt drömhus

En halvsolig dag i februari åker vi till de västra delarna av Göteborg för att träffa Emelie Tolinsson, fastighetsmäklare och partner på Lundin Fastighetsbyrå. Här, på en solig bergsknalle i ett idylliskt område mittemellan havet och sprudlande Linnéstaden, bygger Emelie hus tillsammans med sin blivande man Mikael. Husbygget, som gått under projektnamnet Villa Bergskuben, har pågått sedan juni 2017 och varit en spännande resa där paret utfört stora delar av byggnationen på egen hand. Under processens gång växte familjen med ytterligare en person – dottern Alice som idag hunnit bli två år.

Det första man slås av när man kliver innanför entrédörren är husets otroliga rymd och det härliga ljuset från de enorma fönsterpartierna. Emelie visar oss runt på det generösa entréplanet som fördelar sig på kök och vardagsrum i öppen planlösning med en imponerande öppning upp till nock ovanför matplatsen. Här finns även ett badrum med nedsänkt badkar i betongplattan, som även är förberett för att kunna användas som pool. På det övre planet finns de privata delarna av huset med bland annat ett större allrum, två sovrum, walk-in-closet, arbetsrum och badrum. Det är en mäktig känsla att blicka ut över grannskapet från övervåningen och att titta ner från balkongen över sällskapsdelen på nedre plan.

Hur började allt?
- Vi visste att vi någon gång ville bygga hus och tittade på flera tomter under årens lopp. Slutligen köpte vi en bostadsrätt som vi renoverade och planerade att landa i. När renovering precis var klar fick Mikael ett oväntat mail från Göteborgs kommun. Efter 17 år i tomtkön kom nu ett erbjudande om att köpa den sista tomten i hela Göteborg, innan systemet med tomtkö lades ner. Tomten kändes rätt direkt även om tomtens förutsättningar var något mer komplicerade än vanligt. Vi slog till och startade därmed den utmanande processen med att få beviljat bygglov för byggnadens lite annorlunda höjdplacering och utformning. Tillgängligheten var en utmaning på grund av det sex meter höga berget, så hiss var en nödvändighet för bygglovet.

Ett hav av ljus och intressanta kontraster är slående när man kliver in i huset på entréplan.

Emelie i vardagsrumsdelen, intill den öppna spisen och det mäktiga gavelfönstret med steppat glas, som levererades i ett enda stycke.

Huset har ett väldigt spännande uttryck. Mörkgrå plåtfasad, kubisk form och iögonfallande fönsterplacering. Invändigt dominerar material som betong, vitbetsad gran och ytor med svarta specialdesignade ribbor, tillsammans med en ljus, grafisk och harmonisk färgsättning.

Vad har ni inspirerats av när det kommer till husets arkitektur? Och vem har ritat det?
- I och med en väldigt tillåtande detaljplan, där vi hade en nockhöjd istället för en vanligt förekommande byggnadshöjd att ta hänsyn till, så var den kubiska formen ett sätt för oss att maximera boendeytan. Den tillät oss även att bygga huset på ett speciellt sätt med industriellt utformade sandwich-paneler. Arkitekturen är en kombination av våra egna referenser och önskemål samt arkitekternas professionella syn. På det stora hela hade vi en klar tanke om husets planlösning, konstruktion, byggnadsmaterial och många detaljer. I samråd med arkitekterna utformade vi gemensamt ritningar som idag realiserats till vårt nybyggda hem.

Vilka värden har varit viktiga för er i utformningen av huset?
- Att skapa en bostad som gör livet enklare och samtidigt få till en design som känns beständig, personlig och nytänkande. Vårt praktiska fokus har varit ett hus med minimalt underhållsbehov, låga energivärden samt långsiktiga materialval. Även tekniklösningar såsom fyra möjliga uppvärmningskällor, FTX-ventilation, KNX-system och andra funktioner som underlättar vardagen, har varit prioriteringar för oss. Det viktigaste har dock hela tiden varit att skapa ett balanserat hem för oss som familj, som även blir en naturlig samlingsplats för vänner och bekanta.

Mellanbjälklaget i KL-trä agerar både tak på entréplan och golv på övre plan.

Ett nytt hus innebär ofta goda chanser att utforma smart förvaring och anpassade lösningar. Så även annorlunda detaljer. Att få till det där lilla extra, som ofta skapar stor skillnad i det stora hela.

Vilka detaljer och lösningar karaktäriserar ert hus?
- Utöver själva planlösningen, som nog sticker ut lite i sig, så har vi bland annat investerat i platsbyggd köksförvaring under trappan, akustikplattor för en harmonisk ljudbalans samt integrerad belysning i bland annat trappräcket och spotlightskenor. Andra unika lösningar är den mekaniska klädkarusellen i entrén och ett nerpendlat mellanbjälklag i massivt korslimmat trä, som hänger i stag från limträbalkarna på övre plan, för att undvika annan avbärande konstruktion såsom pelare eller stålbalkar.

Smart, specialbyggd köksförvaring under trappan upp till övre plan.

Integrerad LED-belysning i trappräcket är en effektfull detalj.

Vy ifrån trappan till det stilrena svarta köket.

Vad är ni mest nöjda med?
- Husets känsla och helhet blev faktiskt bättre än vad vi kunnat tänka oss. Det var svårt att få en helhetsbild av hur det skulle bli, när det inte fanns något annat konkret att jämföra med. Inspirationen har vi hämtat från många olika ställen. Vi upplever det som ett varmt hus trots några hårdare materialval och vi känner redan nu att vi kommer att trivas. Det var värt allt slit.

Vilka tips vill du och Mikael dela med er av till den som planerar att bygga eller renovera hus?
- Planera, planera, planera. Var inte rädd för att testa nya lösningar och att våga förhandla med leverantörer av olika slag. Det finns mycket pengar att spara genom att finna alternativa inköpskanaler som exempelvis auktioner, utförsäljningar och begagnatmarknad. Vi hade till exempel turen att komma över ett parti cellplast som skulle ha använts till ett vägbygge, men blev över. Partiet var stort och mer än vad vi behövde, så vi sålde resten och gick i slutändan plus 5 000 kronor på materialet. Det viktigaste är kanske ändå att skapa ett långsiktigt hem som utgår från de egna behoven, gärna med hjälp av sakkunniga för en lyckad slutprodukt.

Matplatsen med nästan sju meter upp till nock.

Emelie har arbetat som fastighetsmäklare i snart 7 år och förmedlar i huvudsak villor och bostadsrätter i de västra delarna av Göteborg. Hennes drivkraft ligger i att ständigt överträffa sina kunders förväntningar och att vara en närvarande mäklare genom hela bostadsaffären.
Varmt välkommen att höra av dig till Emelie om du går i säljtankar, vill ha en kostnadsfri värdering eller bara har frågor kring husbygget. Du når henne på 0730-91 68 75 eller emelie.tolinsson@lundin.se.