Sekelskiftesdröm med gårdsbalkong i sydvästläge

Victoria Wigerud
ansvarig mäklare
Fastighetsmäklare & Partner
0704-55 22 71 victoria.wigerud@lundin.se

Lundin Innerstaden

Med Lundin Innerstaden får du en lokal mäklartjänst där vi känner området väl och har många köpklara spekulanter i Lundin Köparregister.

Karl Gustavsgatan 7A

2:a Vasastaden

Kortfakta

Pris/Bud:
5 250 000 kr
Avgift:
5 033 kr/mån
Rum:
2 rum
Boarea:
ca 80 kvm
Våning:
2/5, hiss
Byggår:
1880
Adress:
Karl Gustavsgatan 7A,
411 25 Göteborg

Beskrivning

Välkomna till en exklusiv sekelskiftesdröm i en anrik fastighet med historia som Göteborgs främsta artisthotell, Hotel Excelsior, som tack vare sitt ypperliga paradläge mitt i city och inbjudande atmosfär blev en självklar mötesplats för artist- och konstnärseliten. Lägenheten stoltserar med högt i tak, pampiga stuckaturer och takrosetter, höga fönsterpartier samt vackra snickerier som platsbyggd bokhylla och elementskydd. Genomgående påkostade materialval av hög kvalité som valts med omsorg. Luftig öppen planlösning som binder samman sällskapsytorna och inbjuder till social samvaro. Rofyllt sovrum med utgång till en stor gårdsbalkong i sydvästläge. Sist men inte minst finns ett ljust och rymligt badrum som erbjuder vardagslyx med jacuzzi, dubbla handfat samt kombimaskin.

Sekelskiftesfastigheten som uppfördes 1880 är vit, smyckad med ornament, listverk samt kupor och signerad Adrian Petersen - arkitekten vars uttryck är starkt influerad av renässansens formspråk. 1938 byggdes huset om till hotell och under det dryga halvsekel som Hotel Excelsior fanns var det känt som Göteborgs främsta artisthotell, vilket gav huset en särskild karaktär. Numera är Excelsior en mycket omtyckt bostadsrättsförening. Här bor ni med perfekt läge och närhet till allt! Ett stort utbud av restauranger finns inom några minuters avstånd varav några favoriter är Björns bar, Vi Viet, Bord 27 och Totale. Fina gröna oaser vid Vasaparken, Botaniska och Slottsskogen.

Lägenhetens 80 kvm disponerades enligt följande:

Med sin historia som artisthotell har samtliga lägenheter döpts individuellt efter konstnärs- och artisteliten som en gång i tiden gästade byggnaden. Denna pampiga lägenhet, signerad Cornelis Vreeswik, är belägen med ingång från huvudentrén och ligger på våning två.

Välkomnande entré, med gott om plats för avhängning samt förvaringsmöjligheter i tre garderober, som mynnar ut i en inre möblerbar hall med ytterligare en ingång. Golvet kläs av svart klinker i entrén medan den inre hallen har behandlat trägolv. Väggarna är klädda i en blommönstrad tapet från Designers Guild samt är målade i en petrolblå nyans. Lägenheten har genomgående högt i tak, fina listverk och pampig stuckatur.

Lägenheten har luftiga sällskapsytor med vardagsrum och kök i öppen planlösning som präglas av den höga takhöjden, vackra sekelskiftsdetaljer samt ljusinsläppet från de höga fönstren. I vardagsrummet finns välgjorda snickerier i form av en platsbyggd bokhylla längs ena väggen samt fina elementskydd som smälter in och blir en del av inredningen. Vardagsrummet kan inredas med soffhörna och matsalsbord för större middagssällskap. Härifrån nås även en klädkammare. Golvet kläs av behandlat trägolv och väggarna är målade i vitt med pampig stuckatur och takrosett.

Köket totalrenoverades 2017 med köksinredning i vitt från HTH, exklusiva bänkskivor i svart granit samt vitt liggande kakel med fasade kanter. Vitvaror av hög kvalité som utgörs av induktionshäll från Smeg och frånluftsfläkt från Fjäråskupan. Inbyggnadsugn med varmluftsfunktion och kombinerad mikro, integrerad diskmaskin samt integrerad kyl med frys från Siemens. Samtliga vitvaror installerades 2017. Ett extra plus är att köket har behaglig golvvärme!

Sovrummet ligger avskilt beläget med lugnt gårdsläge. Här gör sig hotellkänslan påmind tack vare den mjuka heltäckningsmattan och tillsammans med de mörkt duvblåa väggarna skapas en ombonad känsla. I sovrummet ryms med lätthet en dubbelsäng med tillhörande sängbord och för klädförvaringen finns en hel garderobsvägg. Från sovrummet är det höga pardörrar i glas ut till lägenhetens härliga gårdsbalkong med sydvästläge som erbjuder gott om plats för både bord och stolar.

Det väl tilltagna badrummet är stilfullt renoverat och erbjuder allt som kan tänkas önskas. Golvet kläs av svart natursten med underliggande golvvärme och väggarna är helkaklade i vitt med ett svart fondparti. Inredningen består av wc, en generös kommod med två handfat, stor spegel med belysning, handdukstork, duschhörna med såväl taksil som handdusch och rundade vikväggar i klarglas, jacuzzi samt en kombinerad tvättmaskin med torktumlare. Renoverat 2004 samt delvis 2017. Ett stort fönster bidrar med rikligt ljusinsläpp och vädringsmöjlighet.

I lägenheten finns larm installerat från Verisure.

Information Ekonomi

Pris/Bud: 5 250 000 kr

Avgift: 5 033 kr/mån. I avgiften ingår värme och vatten.
Föreningen tar ut en överlåtelseavgift om 1 183 kr som betalas av köparen och en pantsättningsavgift om 473 kr betalas av köparen. Andel i föreningen är 2,896452%. Andelstalet är uppdelat i en drifdel 1,054876 och en kapitaldel 1,841576.

Driftkostnad: Summa driftkostnader: 345 kr/mån fördelat enligt följande:
Försäkring 145 kr/mån, och hushållsel 200 kr/mån.
Driftkostnaden kan variera beroende på familjesammansättning, förbrukningsmängd samt val av tjänsteleverantör. Vi råder dig som köpare att kontrollera fakta som är av vikt för dig. Vi som mäklare eller Lundin Fastighetsbyrå ansvarar ej för att uppgifterna från dessa källor är korrekta.

Information Bostad

Typ: Bostadsrättslägenhet.

Lägenhetsnummer: 25/1103.

Våningsplan: Våningsplan 2 av 5, hiss finns. Våningsplan 2 av 5 (1 trappa).

Byggår: 1880.

Storlek: 2 rum och kök, varav 1 sovrum. Boarea ca 80 m². Areauppgifter enligt den ekonomiska förvaltaren.

Uppvärmning: Fjärrvärme.

Ventilation: Frånluft.

Energideklaration: Energiklass E, energiprestanda 103 kWh/m² år.
Status: Energideklaration senast utförd 2016-06-15.

Information Förening

Förening: Brf Excelsior. Föreningen är en bostadsrättsförening (äkta).
I föreningen finns 24 st lägenheter.

Allmänt om föreningen: Anrik fastighet med paradläge uppförd år 1880 av arkitekt Adrian Petersen under en period starkt influerad av renässansens formspråk. Därav de vackra och rikligt utsmyckade fasaderna.
År 1938 konverterades fastigheten till berömda hotell Excelsior. Tack vare sitt ypperliga läge och inbjudande atmosfär blev detta en mötesplats för artist- och konstnärseliten under ett halvt sekel. Ombyggnation till bostadsrätter startade 2006 och tillträde för köpare blev aktuellt från våren 2007.

Brf Excesior består av 34 bostadsrätter fördelat på en yta om ca 2 430 kvm. Föreningen äger fastigheten Vasastaden 7:17 med adress Karl Gustavsgatan 7 A-C. Fastigheten är K-märkt.

Gemensamma utrymmen: Föreningen har ingen gemensam tvättstuga då varje lägenhet har sin egna tvättutrustning. Två innergårdar med utemöbler och grillplats samt cykelförråd med tak.

Föreningens ekonomi: Föreningens ekonomiska förvaltning administreras av Nordic Life. Föreningen sänkte avgifterna med 4 % under 2019. I dagsläget finns inga planerade avgiftsförändringar (2020-10-12).
I avgiften ingår värme och vatten.

Försäkring: Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa. I försäkringen ingår ansvarsförsäkring för styrelsen.

Kommande/gjorda renoveringar: Föreningen följer en underhållsplan. Det finns inget större underhållsbehov de närmsta åren utan endast löpande underhåll. I dagsläget pågår planering inför upprustning av innergårdarna. Det kan eventuellt bli aktuellt med dränering men inget är beslutat. Framöver planeras fönstermålning och en del fasadförbättringar på gård 7 och gatusidan, ingen tidsplan är satt än.
Gjorda renoveringar:
2006 genomgick fastigheten en genomgripande totalrenovering och är i toppskick. Huset är grundförstärkt med pålning och gjutning av platta. Bland annat har stammar, el, tak, fasad, gård och trapphus totalrenoverats.
2010 byggdes balkonger.
2015 upprättades en underhållsplan och OVK utfördes.
2016 har det utförts fönstermålning på gård 9 samt en del fasadförbättringar.
2017 installerades nya hissdörrar i uppgång 9A samt målning av fasaden som vetter mot Karl Gustavsgatan. Samma år utfördes mätning av sättningar och markrörelser under fastigheten som ett förberedande arbete inför bygget av Västlänken.
2018 utfördes energieffektiviseringar för att minimera kostnader.

Parkering: Som folkbokförd i stadsdelen är man berättigad till boendeparkering inom område "M". Tillstånd för boendeparkering ansöker man om hos Göteborgs Stad.

TV och bredband: Föreningen är ansluten till fiber via Telia.

Vasastaden

Vasastaden är belägen mitt i Göteborgs centrum och är en av stadens äldsta och pampigaste stadsdelar. De vackra, välbevarade stenhusen med detaljrika fasader präglar stadsdelens eleganta utseende och har ett högt kulturhistoriskt värde. De flesta av dessa hus byggdes mellan 1870-1920. Arkitekturen har inspiration från Paris och Wien.

Det centrala läget gör att allt finns nära till hands. Tvärs igenom stadsdelen, från Avenyn till Haga, löper Vasagatan och dess breda allé. Längs hela Vasagatan ligger mysiga kaféer och restauranger som pärlor på rad. I kvarteren finns också mataffärer, skönhetssalonger, butiker och vårdmottagningar. På andra sidan vallgraven möter Göteborgs stadskärna upp med sitt stora utbud av shopping, nöjen och träningsställen.

För barnfamiljen finns gott om förskolor och skolor att välja mellan, både kommunala och fristående. Det finns också många idrotts- och kulturföreningar som erbjuder aktiviteter för alla åldrar.

Vasastaden är en populär stadsdel för studenter. Göteborgs Universitet har sin huvudbyggnad vid Vasaplatsen och flera av universitetets institutioner ligger i området. Kommunikationerna i området är goda, med Vasaplatsen som knutpunkt.

Sköna, gröna oaser finner man i Vasaparken, Kungsparken och vid Haga Kyrkoplan. Även Trädgårdsföreningen, Botaniska trädgården och Slottsskogen ligger på nära avstånd.

I Vasastaden lever man ett rikt storstadsliv i klassisk Göteborgsmiljö. Här finns alla förutsättningar att trivas!

Planritning